Annonse

Blåbær - slett ikke bare blåbær

Ja visst er det kjedelig å pelle blåbær. Men utallige undersøkelser, og et par gode oppskrifter, peker mot at bæret kan være verdt noen timer med verkende rygg.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Blåbær er svært rike på flavanoider, sier Harald Carlsen fra Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo.

Flavanoider er antioksidanter, og på lista over matvarer med mye antioksidanter, finner vi faktisk blåbæret blant de fem på topp. Og dette kan gjøre utslag på helsa, mener forskerne.

- Studier på rotter viser at ekstrakter fra blåbær kan forsinke aldringsprosessen og gjøre hjernen klarere, sier Carlsen.

Det finnes også studier som viser at bæret kan motvirke kreft og senke innholdet av kolesterol i blodet.

Så var det bare å få i seg sakene, da.

Bær på en snurr

"- Bli litt flinkere til å eksperimentere, oppfordrer Per Ove Christiansen fra bardisken på Südøst."

De som trodde kjernesunne blåbær og syndig alkohol er en umulig kombinasjon, får tro om igjen.

- Det er lov til å eksperimentere litt, sier Per Ove Christensen, bartender på Restauranten Südøst i Oslo.

- Selv de klassiske drinkene kan varieres med frukt og bær. Det gjelder til og med en vodka martini, som vel må regnes som alle drinkers mor.

Vodka martini med blåbær

En liten håndfull blåbær
4 centiliter vodka
1 centiliter tørr sherry
is

Knus bærene i bunnen av en shaker. Ha i resten av ingrediensene, og rist godt. Sil innholdet ned i et avkjølt martiniglass. Er du hypp på en litt søtere synd, kan du jo prøve en blåbær daiquiri, av den gamle, ristede sorten.

- En ekte daiquiri, som blant annet Hemingway var så glad i, er ikke is-slush slik de fleste kjenner den i dag, forklarer Christensen.

- Den skal shakes!

Ekte blåbær-daiquiri

En liten håndfull blåbær
4 centiliter rom
2 centiliter limejuice (ca en halv lime)
2 centiliter sukkerlake
3-4 isbiter

Knus bærene i bunnen av en shaker. Ha i resten av ingrediensene, og rist godt. Sil innholdet ned i et avkjølt martiniglass.

Må du absolutt ha den frosne varianten, er det bare å kjøre alt sammen på full pine i en blender.

Men pass på. Alle antioksidantene kan kanskje beskytte deg mot kreft, men bakfylla slipper du ikke unna. Har du fobi for tømmermenn, kan du jo satse på en annen gammel klassiker, uten alkohol.

Pannekaker med rørte blåbær:

Blåbær - omtrent så mye som du tror du kommer til å spise
Sukker - så mye at du synes det smaker godt

Hell bærene i en bolle sammen med litt sukker. Knus bærene med en gaffel mens du rører sukkeret godt inn. Ta en smakebit undervegs. Er røra for sur, får du bøtte oppi sukker til kostekspertene vrir seg.

Pannekaker:

4 egg
3 dl siktet hvetemel
1/2 ts salt
5 dl melk

Steik pannekaker. Tøm på med massevis av rørte blåbær, og du er i mål. Spises med smekke.

Oppskrifta er hentet fra www.mat.no, hvor det finnes hauger av andre deilige retter du kan lage av frukt og bær. Snart har du fem om dagen - uten å lide det minste.

Powered by Labrador CMS