Ja visst er det kjedelig å pelle blåbær. Men utallige undersøkelser, og et par gode oppskrifter, peker mot at bæret kan være verdt noen timer med verkende rygg.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Blåbær er svært rike på flavanoider, sier Harald Carlsen fra Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo.
Flavanoider er antioksidanter, og på lista over matvarer med mye antioksidanter, finner vi faktisk blåbæret blant de fem på topp. Og dette kan gjøre utslag på helsa, mener forskerne.
De som trodde kjernesunne blåbær og syndig alkohol er en umulig kombinasjon, får tro om igjen.
- Det er lov til å eksperimentere litt, sier Per Ove Christensen, bartender på Restauranten Südøst i Oslo.
- Selv de klassiske drinkene kan varieres med frukt og bær. Det gjelder til og med en vodka martini, som vel må regnes som alle drinkers mor.
Vodka martini med blåbær
En liten håndfull blåbær 4 centiliter vodka 1 centiliter tørr sherry is
Knus bærene i bunnen av en shaker. Ha i resten av ingrediensene, og rist godt. Sil innholdet ned i et avkjølt martiniglass. Er du hypp på en litt søtere synd, kan du jo prøve en blåbær daiquiri, av den gamle, ristede sorten.
- En ekte daiquiri, som blant annet Hemingway var så glad i, er ikke is-slush slik de fleste kjenner den i dag, forklarer Christensen.
- Den skal shakes!
Ekte blåbær-daiquiri
En liten håndfull blåbær 4 centiliter rom 2 centiliter limejuice (ca en halv lime) 2 centiliter sukkerlake 3-4 isbiter
Knus bærene i bunnen av en shaker. Ha i resten av ingrediensene, og rist godt. Sil innholdet ned i et avkjølt martiniglass.
Må du absolutt ha den frosne varianten, er det bare å kjøre alt sammen på full pine i en blender.
Annonse
Men pass på. Alle antioksidantene kan kanskje beskytte deg mot kreft, men bakfylla slipper du ikke unna. Har du fobi for tømmermenn, kan du jo satse på en annen gammel klassiker, uten alkohol.
Pannekaker med rørte blåbær:
Blåbær - omtrent så mye som du tror du kommer til å spise Sukker - så mye at du synes det smaker godt
Hell bærene i en bolle sammen med litt sukker. Knus bærene med en gaffel mens du rører sukkeret godt inn. Ta en smakebit undervegs. Er røra for sur, får du bøtte oppi sukker til kostekspertene vrir seg.
Pannekaker:
4 egg 3 dl siktet hvetemel 1/2 ts salt 5 dl melk
Steik pannekaker. Tøm på med massevis av rørte blåbær, og du er i mål. Spises med smekke.
Oppskrifta er hentet fra www.mat.no, hvor det finnes hauger av andre deilige retter du kan lage av frukt og bær. Snart har du fem om dagen - uten å lide det minste.