Helsedirektoratet vil at vi skal spise mindre mettet fett.
Dette er fettet i smør, ost og kjøtt - det animalske fettet. Spiser vi mye mettet fett, øker risikoen for høyt kolesterol og hjerte- og karsykdommer.
Nå har den amerikanske helseministeren startet en kampanje som går motsatt vei. Robert F. Kennedy vil at restaurantene i USA skal bruke oksefett når de frityrsteker. Det vil gjøre Amerika sunt igjen, skriver han på Instagram.
Kennedy mener at planteoljer har skylda for amerikanernes fedme.
«Ledende årsak til fedmeepidemien»
Fram til 1940 brukte McDonald's olje av oksefett - beef tallow - til å steke pommes frites. Så byttet de til planteoljer, fordi «man trodde animalsk fett var usunt. Siden da har vi oppdaget at planteoljer er den ledende årsaken til fedmeepidemien», skrev Kennedy på sosiale medier i fjor.
Beef tallow, som han anbefaler, er fettet som finnes under huden og rundt organene på ei ku eller en okse. Det kan smeltes til olje eller brukes i fast form som talg.
Dette er helt på tvers av Helsedirektoratets anbefalinger. De råder oss til å kutte ned på det animalske fettet og heller spise vegetabilske oljer.
Det er oljer laget av soya, raps, solsikke og oliven.
– Det
er ikke bare norske myndigheter som anbefaler planteoljer. Det gjør også USAs
myndigheter og resten av Europa, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og
forebygging i Helsedirektoratet.
Men ikke Kennedy.
Plukke studier som støtter ditt syn
– Amerikanere bør kunne spise på restaurant uten å bli forgiftet av tungt subsidierte planteoljer, skrev Kennedy på Instagram og X.
I et annet innlegg hevdet han at det er sammenheng mellom planteoljer og alle mulige alvorlige sykdommer.
Han er ikke den eneste som tror animalsk fett er sunnere enn planteoljer. Det gjør også flere influensere og bedrifter som selger oksefett til matlaging eller hudpleie.
Det finnes også studier som viser at mettet fett ikke gir økt risiko for hjertesykdom, slag eller diabetes.
– Om du driver med cherrypicking, kan du alltids finne forskning som støtter ditt syn, sier Linda Granlund til forskning.no.
Annonse
– Derfor ser vi i Helsedirektoratet på store oppsummeringer av forskning, med ulike type studier som peker i samme retning. Først da kan vi gi råd til en hel befolkning, sier hun.
Linda Granlund i Helsedirektoratet anbefaler planteoljer.(Foto: Vidar Ruud / NTB)
I snitt blir det hver dag publisert 350 studier om
sammenhengen mellom kosthold og helse, ifølge Granlund.
Hun synes det er bra at det blir gjort så mange studier på
kosthold.
– Enkeltstudier
er uhyre viktige, men de er bare en indikasjon på noe inntil de blir bekreftet
av andre forskere og sett på i sammenheng med den samlede forskningen, sier hun.
To typer fett
Mettet fett. Det er mye mettet fett i smør og fete kjøttprodukter, men også i kokosolje og palmeolje. Dette fettet kan øke risikoen for at det dannes plakk i blodårene og hjertesykdommer. Mettet fett er hardt i kjøleskapet og blir mykt i romtemperatur.
Umettet fett. Olje laget på frø eller frukt. Dette fettet er anbefalt i de nasjonale kostrådene, fordi det er gunstigere for hjertehelsen og ikke gir økt kolesterol. Det krever også mindre ressurser å produsere enn fett fra dyr. Dette fettet er flytende i romtemperatur.
Helseminister Kennedy mener at planteoljene gir betennelser i kroppen. Det er dette som skal forårsake de mange sykdommene.
Det er ikke bekreftet i randomiserte og blindede studier, ifølge Sarah Berry. Hun er professor i ernæringsvitenskap på King’s College London. Til The Guardian avviser hun påstanden om at planteoljer øker nivået av betennelser i kroppen.
– God kontroll på norske matvarer
Kennedy er skeptisk til planteoljene fordi de er prosessert.
De vegetabilske oljene er laget av frø og frukt som blir knust og presset for å få ut oljen.
For å få ut alt, brukes varme, et løsningsmiddel eller vann. Så går oljen gjennom flere behandlinger, som filtrering og fjerning av uønsket lukt og smak.
– Dette er en renseprosess som ikke går på bekostning av sammensetningen av fettsyrer, sier Granlund.
Annonse
Også animalsk fett blir prosessert.
– Meierismøret kommer jo ikke ferdig ut av kua, sier hun.
Granlund sier at fettet blir behandlet med skånsomme metoder.
– Vi har god kontroll på matvarene i Norge, gjennom Mattilsynet – også når det gjelder prosessering.
Restaurantkjeden Steak 'n Shake har gått over til oksefett i frityrgrytene sine. Helseminister Robert F. Kennedy var svært fornøyd med valget deres og smaken på pommes fritesene.
I Norge har inntaket av mettet
fett vært rundt 14 til 15 prosent av det totale energiinntaket. Helsedirektoratet
anbefaler at det bør ligge på maks 10 prosent og at vi bør spise mindre animalsk fett.
Årsaken er risikoen for høyt kolesterol som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
– Vi anbefaler at folk skal bruke hovedsakelig vegetabilske fettkilder, som oljer av raps, solsikke og oliven, for da får du i
deg de gunstige fettsyrene, sier Granlund.
Unntaket er palmeolje og
kokosolje. De har mye mettet fett.
Granlund vil ikke uttale seg om helseminister Kennedys kampanje
mot planteoljer.
– Vi som er byråkrater, pleier ikke å uttale oss om det
politikerne sier og gjør. Men generelt kan jeg si at når man skal gi råd til en
hel befolkning, så bør det være basert på gode kunnskapsoppsummeringer.