Ved dette gamle ildstedet i Jordan leter arkeologene etter mat. 14 000 år gammel mat. (Foto: Alexis Pantos)

Arkeologer fant forkullet flatbrød fra lenge før jordbruksrevolusjonen

Supermikroskop avslører gamle bakemetoder.

Tidligere funn har vist at mennesker muligens kan ha laget mat ved hjelp av mel allerede for 30 000 år siden.

Det kan du for eksempel lese mer om her: Hulemannen kan ha bakt brød

Det har vært mye «kan» og «muligens» uten håndfaste bevis.

Nå har imidlertid arkeologer funnet 14 000 år gamle brødrester nordøst i Jordan. Det betyr at våre forfedre behersket bakekunsten lenge før de begynte å dyrke jorda.

24 forkullede brødbiter

Brødbitene dukket opp mens arkeologene undersøkte ildstedene til gamle jeger- og samlerkulturer. Funnstedet er en del av utgravingsfeltet de kaller Shubayqa.

Til sammen har de gått mikroskopisk til verks på 24 bitte små forkullede brødsmuler.

– Levningene viser at de ville forløperne til kultiverte kornsorter som bygg, einkorn og havre ble malt, siktet og knadd før de ble tilberedt på ildstedet, sier Amaia Arranz Otaegui ved Københavns Universitet.

Einkorn kalles ofte selve «urkornet», og du kan lese mer om det her: På sporet av den aller første bonden

– Så nå vet vi at brødlignende produkter ble laget lenge før utviklingen av jordbruket, sier Otaegui i en pressemelding.

Forskerne regner med at den store jordbruksrevolusjonen tok til for omtrent 10 000 år siden. Flatbrødet fra Jordan er dermed kanskje 4000 år eldre.

Ikke hverdagskost

I et såkalt elektronmikroskop har forskerne ikke bare identifisert rester av gamle kornsorter, men også sett hvordan de er blandet med andre ingredienser og hvilke prosesser deigen har vært gjennom.

Slik har de klart å skille mellom ferdig flatbrød, deig og mer grøtlignende matretter.

I dette ildstedet dukket det opp rester av gamle flatbrød. (Foto: Alexis Pantos)

Forskerne tror ikke flatbrødet var hverdagskost, men heller noe som ble laget for spesielle anledninger. De nomadiske jeger- og samlerfolkene hadde jo ikke tilgang på mer korn enn det de fant voksende vilt i naturen.

Men kanskje likte de det så godt at de ville ha mer.

– Lysten til å lage mer av denne spesielle maten bidro trolig til beslutningen om å dyrke korn, sier professor Dorian Fuller ved University College London.

Det kan han ikke se i mikroskopet, så da er vi tilbake til «kan» og «muligens» igjen.

Referanse:

Amaia Arranz-Otaegui mfl: Archaeobotanical evidence reveals the origins of bread 14,400 years ago in northeastern Jordan. PNAS, juli 2018, doi: 10.1073/pnas.1801071115. Sammendrag

Powered by Labrador CMS