Sæden kan styrkes med valnøtter

Hos friske unge menn bidrar et daglig inntak av valnøtter til bedre sædkvalitet, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Sædcellene til de nøttespisende menn beveger seg bedre, framstår mer levedyktige og med en styrket morfologi; altså form og oppbygning.

Det rapporterer amerikanske forskere ved University of California i tidsskriftet Biology of Reproduction.

Til sammen 117 menn omfattes av studien. De er i alderen 21-35 år, og ansett som friske.

75 gram valnøtter

I et randomisert kontrollert forsøk, ble herrene delt i tre grupper. En nøttefri, en med andre typer nøtter og så den valnøttspisende gjengen.

Sistnevnte satte til livs 75 gram valnøtter per dag mens studien pågikk over 12 uker.

Grunnen til at 75 gram valnøtter ble valgt, er at en slik mengde i tidligere studier har vært nok til å endre nivåer av fettstoffer blodet.

Samtidig har denne mengden ikke har bidratt til vektøkning hos unge friske menn, ifølge en pressemeldning fra Society for the Study of Reproduction.

Det fine med valnøtter er at de inneholder lite mettet fett, samtidig som de er rike på nettopp flerumettede fettsyrer, og at disse nøttene dessuten inneholder omega 3-fettsyren alfa-linolen (ALA).

Viktige fettsyrer

Flerumettede fettsyrer er svært viktige blant annet for at mannens sperm skal modnes skikkelig, påpeker Wendie Robbins og kolleger ved University of California.

 (Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

De ville derfor sjekke  og om unge herrer med et vestlig kosthold kunne få opp sædkvaliteten med inntak av valnøtter.  

I et vestlig kosthold snakker vi gjerne om ganske mye kjøtt, mettet fett og søte saker. Og; gjerne for lite av sunnere fettsyrer.

Fortsatt en del uvisst

Etter tre måneder så forskerne verken endring i vekt,eller aktivitetsnivå.

Men mannfolkene som samvittighetsfullt spiste sine valnøtter, hadde tydelig høyere nivåer av omega 6- og omega 3-fettsyrer, og hadde sperm av høyere kvalitet.

Men å knaske valnøtter er ikke det samme som å svinge en tryllestav for økt fruktbarhet.

Forskerne understreker at det fortsatt er uvisst om nøttefordelen vil gjelde for menn som har fertilitetsproblemer - og om effekten vil gi utslag i økt fruktbarhet.

Dårligere stilt i rikere land?

Mennene spiste altså vestlig kost, ikke ulikt for hva yngre, norske mannfolk kan finne på å innta i løpet av en dag.

Fra tidligere er det antydet svakere sædkvaliteten i industrialiserte land, muligens som følge av forurensning, livsstil og nettopp stadig mer omfangsrike utgaver av slikt kosthold.

Det anslås at rundt 70 millioner par på verdensbasis har vansker med å få barn, og at 30-50 prosent av disse tilfellene kan tilskrives mannen, ifølge pressemeldingen.

Studien har for øvrig mottatt støtte fra California Walnut Commission.

Referanse:

Robbins WA, Xun L, FitzGerald LZ, Esguerra S, Henning SM, Carpenter CL. Walnuts improve semen quality in men consuming a Western-style diet: randomized control dietary intervention trial. Biol Reprod 2012; (in press) Published online ahead of print 15 August 2012; DOI 10.1095/biolreprod.112.101634.

Powered by Labrador CMS