Verdens eldste matpakke

For 17 millioner år siden samlet noen inn en avsindig haug med nøtter, og gjemte dem på et lurt sted. Så lurt at ingen har funnet dem før nå.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da et forskerteam fra Universitetet i Bonn skulle studere de marine sedimentene ved Garzweiler i Tyskland, snublet de i stedet over merkelige hauger med fossile nøtter.

Etter å ha undersøkt området, fant forskerne et helt nettverk av tunneler med et urørt lager på 1 800 nøtter, melder BBC. Noen hadde glemt en gedigen matpakke. Men hvem?

Gnager

Forskerne har kartlagt både størrelsen og formen på hulene, og har noen gode teorier om hvem som har laget dem.

- Det dreier seg definitivt om en gnager, sier Carole Gee fra Universitetet i Bonn. Antageligvis en ganske stor hamster, eller kanskje et ekorn.

Begge variantene levde i området da nøttene ble samlet for 17 millioner år siden, men forskerne holder en knapp på hamsteren. Det er tross alt den som er kjent som dyret med samlemani.

Godt sortert

Selv de små hamsterne som lever i Europa i dag, kan samle sammen en 90-kilos matpakke som de lever av i vintermånedene. Lagrene kan inneholde både korn, erter og poteter, og dyret liker helst å sortere hver matsort i en egen hule

Slik var visst den forhistoriske gnageren også. Matforrådet ved Gartzweiler består bare av en spesiell type nøtter, fra et tre som slekter på dagens kastanjer.

- Så vidt vi vet er dette det eldste fossile matlageret som er funnet, sier Gee.

Forskerne fant imidlertid ingen spor av selve dyret i de gamle hulegangene, og man kan bare fantasere om hvorfor det aldri kom tilbake. Kan den forhistoriske gnageren ha falt i klørne på skumle rovdyr? Kanskje jordskjelv eller flom tettet igjen inngangen til lageret?

Varmt klima

"Carole Gee med Avtrykk av nøttehauger."

Landskapet, hvor gnageren en gang freste rundt på jakt etter nye nøtter, var nok temmelig annerledes enn dagens Tyskland. I Miocenperioden var Europa mye varmere enn i dag, og krokodiller vraltet rundt i Rhinland. Aper svingte seg i trærne, og det vokste palmer langt opp mot nord.

Nøttelageret var gravd inn i sanddynene langs havet, under et dekke av busker og kjerr. Men hvorfor gadd gnageren å slite med matsamling i et varmt og gjestmildt klima? Vanligvis er hele poenget med slike forråd at man skal tære på dem i strenge vintre eller harde tørkeperioder.

- Kanskje lageret er en indikasjon på at et vanskeligere klima allerede var på vei, spekulerer Gee.

Jeg ser alt for meg steile isvegger som kommer krypende fra nord. Og mens vi er inne på det. Alle som har sett filmen Istid er så klart ikke i tvil om hvem som har gjemt alle nøttene.

Alle foto: Georg Oleschinski, Universitetet i Bonn.

Referanse:

Rapporten av Dr. Carole Gee, Dr. Martin Sander & Dr. Bianka Petzelberger er publisert i journalen Palaentology.

Lenker:

BBC: Oldest hamster food store found

Powered by Labrador CMS