Mars har vært gjennomvåt, mener NASA

Romfartsorganisasjonen NASA mener å ha funnet bevis på at Mars-overflaten en gang var gjennomtrukket av vann. Det betyr at det også kan ha vært liv på planeten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er robotfartøyet “Opportunity” som skal ha funnet klare beviser for at vann en gang fløt på den røde planet. Dette var et av hovedmålene for fartøyets ferd.

- “Opportunity” har landet i et område på Mars der vann i flytende form en gang gjorde overflaten gjennomvåt, sa Ed Weiler i NASA på en pressekonferanse tirsdag.

- Dette området kan ha vært et levelig miljø, la han til.

NASAs bevis ble funnet i steinformasjoner. Steinenes sammensetning og utseende gjør NASA sikker i sin sak. Funn av sulfat og hulrom i steinen der krystaller har vokst er blant elementene NASA legger til grunn for sin konklusjon.

- Vann i flytende form har strømmet gjennom disse steinene. Det har forandret steinenes struktur og kjemi, uttaler dr. Steve Squyres på NASAs nettsider.

- Fantastisk!

- Fantastisk! Dette er det vi har ventet på, utbrøt astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard da NASA slapp nyheten tirsdag kveld norsk tid.

Han mener NASAs bevis er sterke.

- At det har vært flytende vann på Mars, er bevis på at planeten må ha vært totalt annerledes enn den er i dag. Den må ha vært våt, ha hatt hav, elver, og må ha hatt en mye tettere og varmere atmosfære enn den har i dag. Den kan ha lignet på jorden den gang liv oppsto her på vår planet. Det neste nærliggende spørsmål er da om det oppsto liv også på Mars, sier Røed Ødegaard til NTB.

Liv?

Spørsmålet nå er om det har vært liv på Mars.

- Liv avhenger av vann. Nå er vi halvveis. Det er “bare” et spørsmål om liv som gjenstår. Da kan vi få det endelige svaret på hvordan den mystiske røde planeten har vært, sier en oppglødd Røed Ødegaard.

Han mener at det under overflaten på Mars fortsatt kan finne vann. Ikke nødvendigvis rennende vann, men stillestående vann.

- Det kan være at det finnes grunnvann der. Dette spørsmålet får vi svar på i mai. Da vil et europeisk radarinstrument tas i bruk. Dette kan se mellom fem og sju kilometer ned under overflaten. I neste omgang vil det også bli aktuelt med nye sonder som kan borre og grave ordentlig, sier astronomen.

I løpet av én eller to uker regner NASA med at man kan få undersøkt berggrunnen nøyere.

“Opportunity” fortsetter nå sin utforskning av Mars-overflaten. NASA ønsker blant annet å undersøke om steinene kan ha blitt dannet av mineraler som ble skilt ut på bunnen av en salt sjø.

(NTB)

Powered by Labrador CMS