Annonse

Seks gründerskole-studenter "på gaten"

forskning.no har snakket med noen av studentene som har gått på Gründerskolen, og bringer her noen av deres erfaringer og synspunkter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Inge Hovd Gangås
Gründerskolen kull 2001

Hvorfor ville du bli gründer?

- Tanken på å skape noe er min fremste motivasjon. Det å kunne se seg tilbake om noen år og se på ulike selskaper eller teknologier man har brakt til markedet og si at “dette har jeg vært med på”.

- Det er greit om det blir noe penger ut av det også. Nå er jeg i den heldige situasjon at jeg jobber i NTNU Technology Transfer AS og ukentlig treffer forskere med nye teknologier og ideér. Ønsket er å finne et prosjekt jeg virkelig tror på, si opp jobben og bli entreprenøren som leder teamet.

Hvem er du - fagsammensetning?

- Av utdanning er jeg sivilingeniør innen Materialteknologi, med hovedvekt på fag som retter seg mot faststofffysikk og materialoptikk. I tillegg tok jeg fag innen produktutvikling, strategi og entreprenørskap, og ikke minst etablerte et selskap mens jeg var student. Det gir en bratt læringskurve, men det var noe av det mest spennende jeg har vært med på.

- Jeg jobber med forskningsbasert nyskaping innen materialer og nanoteknologi, og føler at kombinasjonen av teknisk kunnskap og interesse for forretningsvirksomhet er helt nødvendig for å se hva en ny teknologi egentlig betyr kommersielt sett.

Hvorfor valgte du å gå Gründerskolen?

- Jeg hadde allerede startet selskap når jeg reiste til California, og jeg hadde definitivt innsett at det å skulle gründe et selskap tuftet på teknologi krevde en del kunnskap jeg ikke satt inne med. Jeg måtte sørge for å lære mer, slik at neste prosjekt går bedre.

Hva har du fått igjen for å gå Gründerskolen?

- Det viktigste for min del var det å tørre å tenke stort, samt motivasjonen jeg fikk gjennom forelesninger og den oppfølgingen jeg fikk mens jeg var der.

Hva ser du på som de største utfordringene ved å etablere en bedrift?

- Alt handler egentlig om mennesker. Om prosjektet er bra eller fantastisk, om det er lite startkapital eller det flyter av kroner, så koker det ned til at de som skal dra prosjektet er mennesker. Så det å finne et team av mennesker med riktig kvalifikasjoner, holdninger og hvor timingen stemmer for alle, er den største utfordringen. Så i måte er nettverket jeg har fra NTNU, Start NTNU/Norge Alumni, Gründerskolen Alumni og kollegaene i NTNU Technology Transfer en kjemperessurss.

Hva gjør du om fem år, hva er målet ditt?

- Aner ikke, er et ærlig svar. Men enten er jeg daglig leder i et teknologibasert selskap, entrepreneur-in-residence hos et stort Venture Cup -firma eller jeg er tilbake i NTNU Technology Transfer på leting etter det neste store prosjektet.

Anders Brenna
Gründerskolen kull 2003

Hvorfor ville du bli gründer?

- Hvis rammene for nyskapning og innovasjon hadde vært gode nok i eksisterende bedrifter, kunne jeg like gjerne ha jobbet for noen andre. Slik har jeg ikke opplevd at det er og derfor er jeg grunder for å få gjennomført ideene mine.

Hvem er du - fagsammensetning?

- Jeg er primært en IT-mann med erfaring fra både drift og utvikling. I tillegg har jeg tatt grunnfag i bedriftsøkonomi og grunnfag i journalistikk. Forøvrig er jeg en lesehest og leser minst en fagbøk i uka ved siden av jobbingen for å bygge opp kompetanse.

Hvorfor valgte du å gå

- Jeg ønsket å se hvordan de starter selskap i Silicon Valley og jeg ville lære mer om hva som skal til for å lykkes internasjonalt.

Hva har du fått igjen for å gå Gründerskolen?

- Jeg har fått troen på at norske IT-bedrifter kan lykkes internasjonalt, og jeg håper at jeg har fått et kompetansegrunnlag for å klare det. I tillegg har jeg fått et veldig godt nettverk gjennom Gründerskolen Alumni, som er en forening for tidligere Gründerskolestudenter.

- En av med-gründerne i selskapet mitt er en siviløkonom og gikk Gründerskolen to år før meg. I tillegg har jeg fått mye hjelp fra en industriell designer og fra andre studenter med forskjellige fagfelt.

Hva ser du på som de største utfordringene ved å etablere en bedrift?

- “Overlevelsespenger” den første perioden. Det vil si penger til lønn og små investeringer til utstyr og annet man må ha. Dette er ikke så vanskelig hvis man skal drive et konsulentselskap, men det er veldig utfordrende når man skal leve av å selge et produkt. Da tar utviklingen tid, og tiden koster penger.

Hva gjør du om fem år, hva er målet ditt?

- Om 5 år er selskapet vårt en internasjonal suksess og en kjent merkevare. Selv er jeg da i startfasen for et nytt og enda mer ambisiøst prosjekt.

Kristin Omreng
Studentkull: Boston 2004

Hvorfor ville du bli gründer?

- Fordi jeg vil skape noe! Det er så gøy når man har en ide, får med seg andre og får den til å bli realitet! Jeg fikk prøvd meg som leder i AIESEC Norge, som er en global studentdrevet organisasjon. Der jobbet vi med lavt budsjett og med mye engasjement - litt som jeg forestiller meg en gründer sin verden vil være. Utrolig gøy når man får det til!

Hvem er du - fagsammensetning?

- Siviløkonom med spesialisering innenfor strategi.

Hvorfor valgte du å gå Gründerskolen?

- Jeg ville lære mer om business. Viste at jeg ville få mye ut av kurs på Boston University, siden det er en meget anerkjent skole. Det appellerte veldig å jobbe i en oppstartsbedrift i USA - for å få smaken på gründerlivet.

Hva har du fått igjen for å gå Gründerskolen?

- Jeg har fått en veldig god forståelse for hva “business” er. Det å starte bedrift kan gjøres på mange måter. I USA hadde vi tøffe arbeidsgivere og sterke forelesere som drillet oss i hva det vil si å skape en bedrift “the real way” - “built to last”.

Hva ser du på som de største utfordringene ved å etablere en bedrift?

- Jeg tror den største utfordringen vil være å ta sjansen på å gå ut av en godt betalt jobb. Men den dagen jeg finner ideen og menneskene jeg ønsker å ta denne sjansen med, så gjør jeg det! Det er jeg sikker på!

Hva gjør du om fem år, hva er målet ditt?

- Jeg jobber nå med å skaffe meg erfaring fra næringslivet. Har tro på at man bør ha et godt nettverk og god erfaring før man hopper uti det selv. Om fem år.. hmm… det er lenge til. Kommer vel an på hvilke muligheter som dukker opp!

Dag Friis-Baastad
Studentkull: Silicon Valley 2001

Hvorfor ville du bli gründer?

- Jeg startet som grunder fordi det ga meg mulighet til å skape verdier, være min egen arbeidsgiver og for å få direkte utbytte av det harde arbeidet jeg ønsket å utføre. Det gir meg maksimale utfordringer på et bredt område i forretningslivet. Jeg lærer mest mulig “the hard way”, og får fininnstilt de ferdigheter som kreves for å beherske bedriftsutvikling og kommersialisering av gode ideer. Jeg trives med risiko og tror på fremtiden, og da er eierskap og oppside i det jeg velger å arbeide med, et viktig element.

Hvem er du - fagsammensetning?

- Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI med spesialisering innen bedriftsutvikling og informasjonsledelse. Masterprogram gjennom gründerskolen fra Silicon Valley (Cornell University) i 2001

Hvorfor valgte du å gå Gründerskolen?

- Jeg hadde allerede tatt mine første skritt med oppstart av bedrift og gjort mine første feil, og ville gjerne ha mest mulig faglig ballast for å unngå unødvendige feil i fremtiden.

Hva har du fått igjen for å gå Gründerskolen?

- Ytterligere forståelse for hva som skal til for å lykkes i teori, et solid og varig nettverk av driftige og ambisiøse unge mennesker. Et lærerikt arbeid i et meget lovende og særdeles avansert teknologiselskap i San Francisco. Innsikt i lokal forretningskultur og krav til momentum.

Hva ser du på som de største utfordringene ved å etablere en bedrift?

- Første gang: Balansere mellom ekstrem arbeidsinnsats, utfordrende likviditet og forpliktelser. Ikke love mer enn du ender opp med å levere. Forstå og respektere skepsis hos de fleste, og jobbe hardt for å overvinne denne skepsisen. Senere oppstarter: Prioritere kortsiktige oppgaver og arbeidsinnsats, uten å avvike fra en langsiktig strategi og bedriftskultur. Generelt: Forstå at det å etablere en bedrift basert på et godt konsept, faktisk bare er et knøttlite steg på veien frem til en lønnsom og solid bedrift.

Hva gjør du om fem år, hva er målet ditt?

- Jeg jobber fortsatt med kommersialiseringen av selskap som har en kjernevirksomhet jeg har genuin tro på, men med litt mer tid til andre viktige ting i livet. Målet er gode resultater fra eget arbeid og investeringer, god balanse i livet og en vei til mine resultater som jeg kan være stolt av!

Christian Antal
Studentkull: Boston 2002

Hvorfor ville du bli gründer?

- Jeg vil BYGGE noe, eller bidra til at andre kan bygge noe, og da helst noe signifikant. Verdiskapning skjer ikke først og fremst gjennom administrasjon av noe som andre har bygget. Jeg snakker om å bygge arbeidsplasser og lage produkter eller tjenester som andre kan ha nytte av (privatpersoner eller bedrifter). Lage noe som bringer verden ett steg videre. Jeg vil lage noe som er varig og genererer skattepenger for samfunnet, lage spennende aktiviteter som folk kan være med på (ved at de er ansatt i selskapet), hjelpe folk til å bygge formue slik at de kan realisere sine finansielle og materielle ønsker i fremtiden (sikre sin alderdom, og kanskje gi barna sine en liten flying start).

Hvem er du - fagsammensetning?

- Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI Sandvika, med spesialisering i International Management og Forretningsetikk. Mastergrad fra Handelshøyskolen BI Sandvika, Master of Science in Strategy (strategi er meget relevant for entreprenørskap og ledelse). Jeg har vært på utveksling i Praha ett semester, i Texas A&M ett semester, i tillegg til Grunderskolen (Boston 2002). I september 2003 flyttet jeg til Shanghai for å lære meg Mandarin og bygge viktige relasjoner for fremtiden i Kina (konsulentbransjen: Mckinsey, Accenture, finansielle institusjoner, high-tech selskaper, venture og private equity selskaper, politiske og akademiske think-tanks).

Hvorfor valgte du å gå Gründerskolen?

- Mulighet til å reise til utlandet, arbeide i en oppstartsbedrift, og lære praktiske og teoretiske ting om oppstart av bedrift. Enda en mulighet hvor jeg kan heve mitt kompetansenivå og gjøre meg selv mer verdifull for andre i fremtiden.

Hva har du fått igjen for å gå Gründerskolen?

- Som jeg pleier å si om alle mine utenlandsopphold: “Man lærer mye om alt annet, men mest av alt lærer man om seg selv.” Hva man liker, hva man ikke liker. Hvordan Norge er, og at ting kunne vært annerledes. Man blir mer pragmatisk. I løpet av et par måneder opplever man mange ting man ellers ikke ville kunne oppleve, man har mulighet til å vokse utrolig.

Hva ser du på som de største utfordringene ved å etablere en bedrift?

- Døgnet har for få timer! Overkomme den negative innstillingen til andre. Man må ofte ha utrolig mye energi selv, og kanskje være litt superhuman! Å tilegne seg alle nødvendige ressurser.

Hva gjør du om fem år, hva er målet ditt?

- Dersom jeg ikke i mellomtiden har startet bedrift selv (noe som er sannsynelig, men ikke helt klart siden at jeg fremdeles ser det slik at jeg mangler en del av ressursene jeg trenger), er jeg i ferd med å ta en doktorgrad i strategi eller entreprenørskap, samtidig som jeg bygger viktige relasjoner av fremtidige potensielle partnere og bidrar som konsulent og risikovillig investor på store oppstartsprosjekter.

- Det er for så vidt også en liten mulighet for at jeg om fem år er ansatt i et konsulentselskap for å bygge kompetanse og erfaringer på et høyere plan, slik at fremtidige prosjekter jeg blir med på vil ha desto høyere sjanse for suksess (og kan være enda mer ‘avanserte).

- En annen mulighet er at jeg arbeider i et voksende selskap med såkalt INTREPRENØRSHIP, som jo er det samme som entreprenørskap bare at det foregår inni et selskap, ved at man for eksempel bygger opp en ny forretningsenhet.

Geir Sand Nilsen
Studentkull: Singapore 2004

Hvorfor ville du bli gründer?

- Følelsen av å skape noe eget, noe som er mitt, er nok hovedårsaken. I studietiden etablerte jeg blant annet fanklubben “Heia Bortelaget av Lerkendal” og fikk raskt over tusen medlemmer. Jeg fikk ikke noe igjen for det økonomisk, men følelsen av å ha skapt noe som var veldig givende. Dette pluss å kunne bestemme over egen tid og kunne være med på å legge større, langsiktige planer, har vært avgjørende.

Hvem er du - fagsammensetning?

- Master i Produktutvikling og produksjon, NTNU, studieretning Prosjektledelse. Fortsatt deltids studerende.

Hvorfor valgte du å gå Gründerskolen?

- Jeg hadde lite eller ingen kunnskap om hvordan starte egen bedrift. Gründerskolen var et av få gode, norske tilbud. Og så lokket jo tre måneder i Singapore!

Hva har du fått igjen for å gå Gründerskolen?

- Kontakter, større nettverk, hjelp i de første fasene av oppstarten, viktig kunnskap om strategi ovenfor investorer og støttespillere. Gjennom Gründerskolen, møtte jeg min medgründer Cato Gullichsen, og jeg skrev min første forretningsplan under oppholdet i Singapore.

Hva ser du på som de største utfordringene ved å etablere en bedrift?

- Holde fokus, likviditet, usikker egen inntekt.

Hva gjør du om fem år, hva er målet ditt?

- InCent er allment kjent som team captain innen mobil markedsføring. Firmaet går av seg selv uten at jeg trenger å yte nevneverdig innsats. Blir gjerne involvert i flere oppstarter.

Powered by Labrador CMS