Kveita er laksens rake motsetning. Laksen svømmer og spiser hele døgnet, kveita ligger i ro på bunnen, snapper til seg mat og legger seg tilbake igjen. Første bud for kveiteoppdrett er at man må ta hensyn til kveitas natur og levemåte.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det høres banalt ut, men er det i praksis ikke. Poenget er at kveita er et dyr som ligger i ro på bunnen. Den rører seg stort sett bare når den skal spise, og heller ikke da blir det lange turen bort fra hvileplassen.
Tidligere forsøk på kveiteoppdrett har ikke i tilstrekkelig grad tatt hensyn til dette, mener Karstein Botten i Aqualine AS, som har utviklet det nye systemet.
- Kveita er på mange måter laksens rake motsetning. Laksen er pelagisk, den svømmer fritt i vannmassene. Den svømmer og spiser hele tiden.
Ligger i ro
- Kveita ligger derimot i ro. Derfor er det langt enklere å lage laksemerder, det vil si “innhegninger” i vannet der fisken kan vokse og leve inntil den skal slaktes.
- Kveita krever derimot merder som gjør det mulig å ligge i ro. Siden havet er i stadig bevegelse med tidevann, strømmer og bølger, har dette vært en stor utfordring. Når bølgene rykker i merden vil det forplante seg ned til bunnen av merden hvor fisken ligger.
- Denne berg og dalbane-kjøringen liker kveita dårlig. Det går ut over trivselen og veksten, sier Botten.
Kveitevennlige merder
Aqualine er nå i ferd med å fullføre et prosjekt som har resultert i en type merder som både kan holde seg i ro selv om bølgene skvulper på overflaten, og gi rom for langt mer fisk enn konvensjonelle merder.
En merd består i grove trekk av en flytekrage og en not som henger under og er spent fast til bunnen. For å gi kveita en jevn flate å ligge på, har man spent ut bunnen av nota med en bunnring.
For å få merden til å holde seg mest mulig i ro, har Aqualine lagt inn flere “støtdempere” i form av elastiske oppheng. I tillegg har man utviklet en flytekrage uten altfor stor oppdrift, men som tåler en støyt uten å rykke for mye i nota.
Hyllesystemer
- Men vi har gått et steg lenger, sier Botten.
- Mens laksen trenger volum, trenger kveita areal å ligge på. For å gi areal for flere kveiter, har vi derfor montert inn hyllesystemer i merden. Ved å utnytte hyllene til å ligge på, i tillegg til bunnen av merden, har vi økt kapasiteten betraktelig.
Også hyllene er montert med elastisk oppheng for at de skal holde seg mest mulig i ro. Blant annet henger de i et eget flytesystem som består av fem avlange bøyer per hyllerekke. Disse sørger for at hyllene holder seg langt roligere i vannet enn om de hadde vært montert i én stor flytebøye.
- Med dette systemet kan vi legge merder også på steder med mer urolig sjø, på samme måte som vi kan med laksemerder, sier Botten og legger til at systemet allerede er tatt i bruk, og at etterspørselen er stor.