Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.
Malaria overføres via mygg og tar hvert år livet av over 400.000 mennesker. De fleste barn under fem år.
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Malaria tar livet av 400.000 mennesker hvert år. Nå kommer vaksinen
PODCAST: I oktober kom WHO med en anbefaling om å vaksinere alle barn i områder med høy risiko for malariasmitte.
I 2015 ble den første vaksinen mot malaria godkjent etter å ha vist beskyttende effekt i klinisk utprøvning.
Etter et pilotprosjekt der vaksinen ble tatt i bruk i Ghana, Kenya og Malawi kom WHO i begynnelsen av oktober med en anbefaling om å vaksinere alle barn i områder med høy risiko for malariasmitte.
Malariaparasitten
De aller fleste av malariatilfellene skjer i Afrika sør for Sahara og skyldes i hovedsak parasitten Plasmodium falciparum som spres via mygg.
Parasitten går gjennom en kompleks livssyklus med kjønnet formering i magen på myggen, før datterparasitter overføres til mennesker når myggen suger blod.
I mennesker går parasitten først til leveren og formerer seg ukjønnet i levercellene, før nye parasitter slippes ut i blodbanen og smitter og formerer seg i røde blodlegemer.
Ettersom blodcellene sprekker og frigir enda flere parasitter, får man sykluser av smitte av nye blodceller, formering og frigjøring av parasitter. Dette kalles blodstadiet av en malariainfeksjon, og det er i denne perioden den smittede kan oppleve symptomer som feber, skjelvinger, hodepine og kramper.
I alvorlige tilfeller kan smittede få skader på hjernen, organsvikt eller alvorlig anemi.
En effektiv vaksine mot malaria
Malariavaksinen RTS,S er utviklet av GalaxoSmithKlein (GSK) og ble godkjent av det Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) i 2015.
Målet med vaksinen er å forhindre den tidlige fasen av malariaparasittens livssyklus og fører blant annet til dannelse av antistoffer som hindrer malariaparasitten i å feste seg til levercellene.
RTS,S vaksinen har vist 36 prosent beskyttelse mot klinisk malariasykdom hos barn over en 3–4 års periode i en omfattende utprøving i flere afrikanske land.
Til tross for moderat effekt, så var dette den første malariavaksinen som viste beskyttende effekt og den første godkjente vaksinen mot en parasitt.
I denne episoden av Vaksinepodden snakker Even Fossum og Gunnveig Grødeland med overlege Frank Olav Pettersen om malariaparasitten, sykdommen den kan føre til og om vaksinen som nå er anbefalt.
Les også disse sakene fra Universitetet i Oslo:
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER