Verken ofre eller sterke

Prostitusjonsdebatten har ofte dreid seg om kvinnene er ofre for menneskehandel eller sterke og frie kvinner som har truffet et personlig valg. Ny doktorgrad avslører en annen virkelighet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Spanger mener debatten om prostitusjon er voldsomt forenklet, og at avhandlingen hennes viser de skjulte nyansene. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Thailandske prostituerte i Danmark velger å selge sex som den beste av en rekke dårlige muligheter.

– En del av dem foretrekker å arbeide på massasjeklinikk fordi alternativet er å gjøre rent i en bedrift klokken fire om morgenen. I en massasjeklinikk er det et fellesskap og bedre arbeidstider, sier Marlene Spanger.

Hun har fulgt 14 thailandske prostituerte i prostitusjonsmiljøet i København, og skrevet avhandlingen Destabilising sex work & intimacy ved Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet.

Gift til Danmark

I arbeidet har Spanger både intervjuet og observert de prostituerte, og hun mener livet deres er langt unna motpolene i debatten.

– De thailandske kvinnene har oppholds- og arbeidstillatelse. De er kommet hit via ekteskap. En del av dem har forelsket seg i en dansk mann, mens andre har inngått proformaekteskap for å komme til Vesten. Men de har selv valgt å flytte til Danmark, sier Spanger.

Sort-hvitt i debatten

Noen av kvinnen er fortsatt gift, og enkelte arbeider uten at mannen vet det. Men mannen vet i de fleste tilfellene hva de gjør. Men ingenting i Spangers forskning tyder på at mannen har en hallikrolle.

– Det er ingenting som tyder på at mennene deres har giftet seg med dem for å sette dem i arbeid som prostituert. Imidlertid kan noen av dem ha brukt mannen for å komme til Danmark, sier Spanger.

Kvinnene kan sette et svært tydelig skille mellom prostitusjon og privatliv. De føler for eksempel ikke at de er utro mot mennene sine når de har sex med andre menn på klinikken.

Reproduserer stigmatisering

Spanger mener debatten om prostitusjon er voldsomt forenklet, og at avhandlingen hennes viser de skjulte nyansene.

– Alle kvinnene har en forsørgelsesforpliktelse overfor familien sin. Identiteten deres som mor, hustru og migrant flettes sammen og er ikke statiske elementer.

- Debatten fokuserer ensidig på dem som ofre for menneskehandel eller frie kvinner som selger sex uten problemer. Men det er mer komplekst. Noen har sosiale problemer, og andre har ikke det, sier Spanger.

Et av problemene kvinnene lever med er stereotypen om thailandske kvinner og ladyboys som prostituerte. En stereotype som både stigmatiserer og diskriminerer dem.

– På den ene side er de også med på å reprodusere denne stereotypen. På den annen side undergraver de den også, sier Spanger.

Kilde: 

Marlene Spanger, Destabilising Sex work and Intimacy? : Gender Performances of Female Thai Migrants Selling Sex in Denmark, Ph. D-avhandling (sammendrag)

Powered by Labrador CMS