Leder med silkehansker
Norske ledere gir sine medarbeidere mye frihet. Men i silkehansken skjuler det seg en jernhånd.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
«Tenk, Berit, tenk!»
Det skrek sjefen til Berit Sund den første dagen i ny jobb i USA.
– Det ville aldri skjedd i Norge, sier Sund, som nå tar doktorgraden ved Norges Handelshøyskole, der hun forsker på norsk lederstil.
Opplevelsen fra jobben i USA vekket lysten til å forske på norsk ledelse og finne ut hva norske ledere gjør.
Tøffe når de må
Hun mener norske ledere er spesielle.

– De leder med silkehansker. De gir sine medarbeidere mye frihet. Jeg ser i min forskning at norske ledere er genuint opptatte av velferden til sine medarbeidere, både på jobb og hjemme, forklarer Sund.
Likevel; norske sjefer er ikke bare myke. I silkehansken skjuler det seg en jernhånd, mener Sund. Også norske ledere forventer resultater, og når det trengs, kan de være bestemte.
- Les også: Slik er norske sjefer
Hva som egentlig er typisk norsk ledelse har til nå vært vanskelig å beskrive. Det har vært forsket veldig lite på området.
– Målet mitt er å finne ut hva som karakteriserer en norsk lederstil og om denne typen ledelse skiller seg fra ledelse i andre land og kulturer.
Få instrukser og mye frihet
Doktorgradsstipendiaten har gjennomført dybdeintervjuer med en rekke ledere og ansatte i næringsmiddelproduksjon, finans og telekommunikasjon. Intervjuobjektene pekte på mange av de samme karakteristikkene av norsk ledelse.
– Det tyder på at det går an å identifisere en spesifikk norsk lederstil.
– Hva er sentrale trekk ved norske sjefer?
– De involverer medarbeiderne i de fleste sidene ved arbeidsdagen og oppmuntrer dem til å lære gjennom prøving og feiling. Mine funn viser at norske ledere gir medarbeiderne færrest mulig instrukser og mest mulig frihet til å gjøre jobben akkurat slik de selv synes er best.
Lite slingringsmonn
– Hva er gevinsten ved å lede på denne måten?
– Det virker som om lederne jeg har undersøkt oppnår fordeler som innovasjon, kunnskapsdeling og læring. Når ledere har et trygt og godt forhold til hver enkelt medarbeider, er det enklere å følge med på jobbutførelsen og gripe inn med støtte før små problemer blir store og uhåndterlige.
– På den negative siden?
– Jeg frykter at norsk lederstil har en skyggeside som ikke bør ignoreres: Innen det norske ledelsesparadigmet synes det å finnes liten aksept for alternative måter å være leder og medarbeider på, sier Sund.
Mangler norsk empiri
Per dags dato ser norsk lederstil ut til å fungere godt, men i en verden preget av dynamikk og stadige endringer bør man likevel ta seg i vare for å tro at denne tilnærmingen til ledelse er ufeilbar og uten forbedringspotensial, mener doktorgradsstudenten.
Forskeren forteller at det meste av teorien som norsk lederutdanning er tuftet på, kommer fra USA.
- Les også: Fire typer nordisk ledelse
– Men funnene mine har vist at norsk ledelse skiller seg fra for eksempel den amerikanske modellen, som per i dag er mest omtalt i litteraturen. Derfor mener jeg at det er viktig å finne ut mer om norsk ledelse, slik at lederutdanningen vår kan bli mer relevant.
– Slik det er i dag, kan det hende at vi lærer opp yngre lederer i mindre effektiv ledelse, siden vi mangler norsk empiri å tufte modellene på, avslutter Sund.