Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - Les mer

Kreativitet kan læres

Kreativitet er ikke en egenskap man bare har eller ikke har. Du kan faktisk gå på kurs og lære å bli mer kreativ, viser en ny studie fra Universitetet i Stavanger.
8.10 2009 05:00


(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Innen kognitiv atferdsteori har man begrepet «self-efficacy», som det ikke fins noe godt norsk ord for. Self-efficacy betyr tro på egen mestring innenfor et bestemt område.

Denne troen har vist seg å henge sammen med hva man faktisk presterer. Med andre ord skulle man da bli mer kreativ ved å få opp troen på at man er kreativ. Den eneste forskningen som er gjort på dette tidligere, er to studier fra 1980-tallet.

– Tidligere forskning har vist en sammenheng mellom troen på egne kreative evner og faktiske evner. Derfor syntes jeg det matte være interessant å se på om dette var en form for mestringstro som kunne læres, sier førsteamanuensis Gro Ellen Mathisen.

Sammen med Kolbjørn S. Brønnick ved Stavanger Universitetssjukehus har Mathisen sendt 374 personer på kurs i kreativitet.

En gruppe var studenter, to besto av offentlig ansatte. Alle gruppene scoret signifikant bedre på kreativ self-efficacy etter kurset. En ny test to måneder etter kurset viste ingen nedgang.

Overbeviser hverandre


Gro Ellen Mathisen.

En kontrollgruppe, som ikke fikk kurs, hadde ingen økning i troen på egne kreative ferdigheter. Kursene inneholder både teori og praktisk trening.

Deltakerne opplever mestring gjennom å utføre løsbare, kreative oppgaver. De får demonstrert gode teknikker og overbeviser hverandre om at de klarer å få til ting.

– Dette føyer seg inn i en psykologisk tradisjon som legger vekt på menneskelig vekst og potensial, sier Mathisen.

Referanse:

Mathisen og Brønnick: Creative self-efficacy: An intervention study, International Journal of Educational Research, Volume 48, Issue 1, 2009, Pages 21-29.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Norsk hotellhøskole

Gro Ellen Mathisen er tilknyttet Norsk hotellhøgskole (NHS) ved Universitetet i Stavanger.
NHS er et institutt med lange tradisjoner. Norsk hotellhøgskole ble etablert i Stavanger i 1912 og er verdens nest eldste hotellskole.
NHS har godt etablerte og internasjonalt kjente utdanninger innen hotell- og reiseliv.

Telefon: 5183 3700
 

Annonse

Annonse