–  Lofoten er et ideelt sted for å diskutere utmarksbeite. Her går sauene både i fjell og fjære, og det er ingen hemmelighet at selv bereiste internasjonale eksperter gjerne vil ta turen hit, sier Vibeke Lind fra NIBIO.  (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)
– Lofoten er et ideelt sted for å diskutere utmarksbeite. Her går sauene både i fjell og fjære, og det er ingen hemmelighet at selv bereiste internasjonale eksperter gjerne vil ta turen hit, sier Vibeke Lind fra NIBIO. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Til Lofoten for å redde beitedyra

Bønder som lar buskapen beite i fjellet, går en fremtid full av utfordringer i møte. Bærekraftig matproduksjon, utmarksforvaltning og tilpasning til ny infrastruktur er bare noen av dem. Klimaendringer er kanskje den største utfordringen av dem alle.

– Behovet for å forstå hvordan slike landbruksregioner påvirkes av alle endringsprosessene, er prekært, sier Ingrid Bay-Larsen, forskningsleder for miljøgruppa ved Nordlandsforskning. Sammen med kollegaene sine skal hun arrangere konferansen «Adapting Innovation in Grassland Management to Farmers’ Needs to Face Social and Climatic Changes», som altså finner sted på Ballstad i Lofoten.

– Vi møtes for å diskutere hvilke muligheter vi har for å løse utfordringene, gjennom samarbeid mellom aktører fra ulike fag og sektorer, sier Bay-Larsen.

Møtet har internasjonal pondus. FNs organisasjon for ernæring og landbruk og CIHEAM (International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies) er med på arrangørsiden, sammen med Nordlandsforskning, NIBIO og Norsk Landbruksrådgivning.

De besøkende får se ulike sider av Lofoten, med fokus på beitedyr og forvaltningen av dem. Først og fremst skal det utveksles ideer til løsninger. Tekniske innovasjoner er et av temaene.

– Den tekniske utviklingen i landbruket er betydelig. Konsepter som virtuelle gjerder og dronegjeting er allerede introdusert. Nye løsninger kommer stadig, sier Bay-Larsen.

Powered by Labrador CMS