Nobelprisen til Østerrikes «skandaleforfatterinne»

Den østerrikske forfatteren Elfriede Jelinek som torsdag ble tildelt nobelprisen i litteratur, kan ikke komme til Stockholm for å motta prisen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en første kommentar betegner hun tildelingen som «overraskende og en stor ære,» rapporterer det tyske nyhetsbyrået DPA.

Men hun kan ikke komme til Stockholm 10. desember på grunn av sykdom.

- For tiden kan jeg ikke utsette meg for mennesker, sier Jelinek (57). Hun kaller imidlertid ikke tildelingen noen «blomst i Østerrikes knapphull». Og i hjemlandet Østerrike er hun for de fleste kjent som «skandaleforfatterinnen». Hennes forfatterskap har alltid enn provoserende stil, samtidig som hun er karakterisert som en nådeløs moralist.

Språk

Prisen til Jelinek er en overraskelse, selv om det i år ble spekulert i at en kvinne ville få den. Hun er første kvinne som har fått litteraturprisen siden 1996, da den gikk til den polske poeten Wislawa Szymborska.

Jelinek har en stor leserskare internasjonalt, men er ikke så godt kjent i Norden. Her i Norge er hun er kanskje mest kjent for «Pianolærerinnen» fra 1986, som er filmatisert.

Ifølge erklæringen fra Svenska Akademien gis prisen til Jelinek for hennes «musikalske strøm av stemmer og motstemmer i romaner og skuespill som med ekstraordinær språklig nidkjærhet avslører absurditetene i samfunnets klisjeer og deres undertvingende makt», sier juryen i begrunnelsen for tildelingen.

Jelinek er blant annet representert med novellen «Paula» i samlingen «Østerrikske kvinner forteller» som ble utgitt på Solum forlag i 1992.

Pianolærerinnen

Elfriede Jelinek er født 1946 i Steiermark. Til tross for at faren var tsjekkisk jøde, unngikk han forfølgelse av nazistene. Han var forsker i en krigsviktig industri.

Jelinek har en klassisk utdannelse, og studerte blant annet musikk. Hennes debut kom med diktsamlingen «Lisas Schatten» i 1967.

Hun skrev sin første roman i 1970, som har «karakteren av språklig motstandshandling rettet mot populærkulturen og dens forestilling om det gode liv», skriver Svenska Akademien i sin begrunnelse. Hennes bestselger er den meget omstridte «Lust» (Lyst) fra 1989.

Hun flyttet siden til Berlin og bodde også en periode i Roma, hvor hun skrev flere romaner.

Anti-Haider

Jelinek reagerte meget sterkt på at det østerrikske konservative partiet gikk i koalisjon med det ytterliggående FPÖ-partiet til Jörg Haider, og truet med å gå i eksil.

Sammen med hundre andre kunstnere og forfattere har Jelinek undertegnet et opprop der Østerrikes høyre-regjering frakjennes enhver moralsk rett til å uttale seg om kunst og kultur. I lang tid ble hun ignorert i Østerrike, men hennes etter hvert voksende anerkjennelse i Tyskland smittet over på nabolandet, og kritikerne kunne ikke komme unna henne.

Den tyske litteraturkritikeren Marcel Reich-Ranicki sa i Frankfurt torsdag at «min beundring for hennes verker er begrenset, men min sympati for hennes mot, hennes radikalisme og hennes vett, er enormt», sa han.

Hun har også satt forbud mot oppføring av hennes teaterstykker i Østerrike så lenge denne regjeringen sitter ved makten.

(NTB)

Powered by Labrador CMS