Nobels litteraturpris gikk til J. M. Coetzee

Han er lest og beundret verden over, og den eneste som har fått Booker-prisen to ganger. Torsdag befestet Svenska Akademien J. M. Coetzees plass i litteraturhistorien, ved å tildele ham Nobels litteraturpris.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

-Jeg mottok nyheten via en telefonoppringing fra Stockholm klokken seks i morges. Det kom som en total overraskelse, jeg visste ikke engang at kunngjøringen var i gjære, sier Coetzee gjennom en uttalelse fra Universitetet i Chicago, hvor han underviser.

Der avslørte forfatteren også at han har flere nye utgivelser på gang.

-Jeg arbeider med en ny skjønnlitterær bok, og jeg er om kort tid ute med en bok med oversettelser av nederlandske lyrikere, heter det i uttalelsen.

Den 63 år gamle sørafrikaneren får prisen for romaner der livet under raseskillet apartheid har vært et hovedtema. -John M. Coetzees romaner karakteriseres av utmerket komposisjon, meningsfylt dialog og analytisk dyktighet, het det i Akademiens prisbegrunnelse.

Coetzee gir aldri intervjuer, men hans britiske forlagsredaktør Jeff Mulligan sa torsdag at han var “henrykt og svært lykkelig” over Nobelprisen. Mulligan ringte selv Coetzee og overbrakte den store nyheten, men nektet plent å gi telefonnummeret til mediefolk.

Stillfarende

Coetzee betegnes som en stillfarende, til dels avmålt stilist. Hans fortellerstemme er gjerne holdt i tredje person, noe som gir avstand til stoffet, og kritikere mener Coetzees bøker er både intens og dyptpløyende lesning.

-Jeg syns dette var en fornuftig tildeling, og hilser den velkommen. Coetzee er en betydelig forfatter. Jeg liker å lese bøkene hans, sa den kjente og fryktede tyske kritikeren Michael Reich-Ranicki til uketidsskriftet Der Spiegels nettsider torsdag.

Sørafrikanske kritikere har betegnet årets litteraturprisvinner som “kald”, livløs”, “uoriginal”, “steril” og kvinnefiendtlig”. Men hans venner og forsvarere sier denne kritikken bunner i surhet over at Coetzee har forlatt Sør-Afrika og valgt å bosette seg i Australia.

Bakgrunnen

John Maxwell Coetzee ble født i Cape Town i Sør-Afrika i 1940. Familiebakgrunnen var tysk-engelsk, foreldrene sendte ham på skole i Storbritannia og slik ble engelsk hans førstespråk. På 1960-tallet flyttet han selv til England for å jobbe som dataprogrammerer.

Senere studerte han litteraturhistorie i USA og underviste selv ved delstaten New Yorks universitet i byen Buffalo. I 1984 ble han utnevnt til professor i engelskspråklig litteratur ved universitetet i hjembyen Cape Town.

Coetzee er ikke uvant med å vinne høythengende utmerkelser. Som første og hittil eneste forfatter er han tildelt Booker-prisen, som går til romanforfattere i Storbritannia eller andre samveldeland, ikke bare én men to ganger.

(NTB)

Powered by Labrador CMS