– Fastprisavtaler gjør ikke bøker dyrere

Det er ikke slik at fastprisavtalen i bokbransjen automatisk gjør norske bøker dyrere, mener to økonomer. Men den siste boka til Jo Nesbø ville nok blitt billigere uten den.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fastprisavtalen er en bransjeavtale som gjør at forleggerne kan bestemme prisen på nye bøker i Norge. Avtalen har vært heftig debattert de siste årene, og mange mener det er fastprisavtalen som har skylda for at norske bøker er så dyre.

For norske bøker er virkelig dyre. Ifølge en utregning fra Konkurransetilsynet er ei innbundet bok dobbelt så dyr her til lands som i Sverige, som ikke har noen tilsvarende avtale. Pocketbøker er fire ganger dyrere.

Det er likevel ikke nødvendigvis slik at bøkene blir billigere dersom fastprisavtalen tas bort. Det skriver Øystein Foros og Hans Jarle Kind ved Norges Handelshøyskole i en ny studie av slike avtaler.

– Det er ingen grunn til at faste priser i seg selv fører til  høyere eller lavere priser. Det handler heller om hvilket ledd som har sterkest konkurranse, sier Foros til forskning.no.

– Med stadig mer konsentrasjon i bokhandlerbransjen vil ikke et frislipp av prisene automatisk føre til billigere bøker.

Dyrere om bokhandelen ikke har konkurranse

– Med faste priser vil to forlag som utgir for eksempel hver sin krimbok konkurrere med hverandre på pris. Bokhandlerne konkurrerer imidlertid også med hverandre, forklarer Foros.

Øystein Foros (Foto: privat)

Uten faste priser vil bokhandlerne kanskje ønske å senke prisene for å trekke kunder til butikken. Men om forlagene synes prisene blir for lave, står de fritt til å øke innkjøpsprisen.

– Det er derfor ingen grunn til å tro at faste priser i seg selv gjør bøkene dyrere, sier Foros.

I Norge – som i resten av verden – blir det dessuten stadig færre og større bokhandlere. Dermed ligger ikke nøkkelen til billige bøker i å la bokhandlerne selv bestemme prisen, konkluderer Foros og Kind.

– Hva om det er mer konkurranse på forlagsnivå enn på forhandlernivå? Vi har sett en mye større konsentrasjon i bokhandlerleddet de siste årene, på samme måte som at Amazon er enorme i USA. Om det var forhandlerne som bestemte prisen, uten ordentlig konkurranse, er det ikke sikkert prisene ville blitt presset ned uansett, sier Foros.

Studien, som nå er publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet Praktisk økonomi & finans, er basert på en rapport Foros og Kind opprinnelig skrev på oppdrag fra Den norske Forleggerforening.

– Hovedpoenget er at det er vanskelig å si hva som ville skjedd uten fastprisavtalen, men det er i hvert fall ikke slik at en slik avtale automatisk fører til høyere priser, sier Foros.

Sikrer flinke folk i bokhandelen – eller?

Fastprisavtalen er ikke bare et verktøy for å regulere pris. Forleggerne har også andre argumenter for å ha en slik kollektiv avtale på plass. Den skal også løse problemer av kollektiv art.

Det at det finnes mange og gode bokhandler i Norge er et felles gode for forleggerbransjen. Men for hvert enkelt forlag er det bare en fordel hvis deres egne bøker selger godt i disse butikkene – de har liten interesse av at de andre også har et utbredt bokhandlernettverk.

En kollektiv avtale sikrer slike goder som ingen vil ta ansvar for, argumenterer forlagsbransjen med. Foros er imidlertid ikke helt sikker på at de argumentene alltid holder vann.

– Man kan stille spørsmål ved noen av argumentene. For eksempel sies det at fastprissystemet sikrer høy kvalitet, service og god kunnskap om bøker i norske bokhandler. Men mange har vel tenkt at de 17- og 18-åringene som møter deg på bokhandelen ikke alltid har veldig mye kunnskap, sier økonomen.

– Da får bransjen et problem, når argumentene for kollektive goder møter seg selv i døra.

Billigere bestselgere

Det er sannsynlig at for eksempel Jo Nesbøs bøker ville blitt billigere om både bokhandlere og matbutikker kunne solgt dem for den prisen de selv valgte. (Foto: Aschehoug)

Det er noen bøker som nesten helt sikkert ville blitt billigere uten fastprisavtalen. Det er de som allerede selger som varmt hvetebrød, selv med dagens prisnivå, nemlig bestselgerne fra forfattere som Jo Nesbø og Cecilia Samartin.

– Per i dag er det ingen priskonkurranse og begrenset distribusjon av bøker. Du finner dem ikke i kassa på Rema, og hadde man åpnet for den typen ting så vil jeg tro at slike bøker ville blitt priset ned. Empirien fra blant annet Sverige antyder også det, selv om dataene ikke er helt entydige, sier Foros.

– Men det å ta bort avtalen kan også føre til mindre lønnsomhet for både forlag og forhandlere, færre bokhandlere og mindre bredde i litteraturen.

Kilde:

Ø. Foros og H. J. Kind (2012) Fastpris – med fokus på bokbransjen. Praktisk økonomi & finans, 4/2012, side 67-76 (les sammendrag)

Powered by Labrador CMS