Norsk barnebokinstitutt 25 år

Basisinstitusjonen for faglig virksomhet rundt barnelitteraturen i Norge fyller år. Nå feirer de dagen med et flunkende nytt stipend og at et nasjonalt miljø for barnebokforskning endelig ser ut til å være på beina.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk barnebokinstitutt

I løpet av de 25 årene som har gått har Norsk barnebokinstitutt opprettet et bibliotek med 60 000 barnebøker og startet litteraturformidlingsprosjektene Inn i teksten, Ungdom inn i teksten og Teksten i bruk.

NBI er også en av institusjonene bak Foreningen !les og nettstedet Barnebokkritikk.no. I tillegg har Barnebokinstituttet redaksjonelt ansvar for Årboka Litteratur for barn og unge, en årviss utgivelse av artikler om forskning og formidling, med statistikk, bibliografi, og andre oversikter fra fagfeltet.

Fra 2004 har NBI overtatt administrasjonen av Kulturdepartementets tradisjonsrike årlige priser for barne- og ungdomslitteratur.

Norsk barnebokinstitutt (NBI) har lenge drevet formidling og faglig tilrettelegging for forskning innen barnebokfeltet. Nå ser de gode resultater av den 25-årige innsatsen. I dag jobber sju-åtte norske forskningsstipendiater med oppgaver rundt barnelitteratur, og det er faktisk et historisk høymål.

- Dette er en gledelig utvikling, sier en representant fra NBI. Nå begynner det endelig å etablere seg et miljø for barnebokforskning her i landet. Og vi vil fortsette arbeidet for å styrke dette feltet.

Det gjør de blant annet med et stipend som skal stimulere til forskningsformidling, studier og forskning i barne- og ungdomslitteratur. Pengene kommer fra det nyopprettede Kari Skjønsbergs minnefond, og i jubileumsåret er stipendet på 50 000 kroner. Søkere kan finne mer informasjon på nettstedet til NBI.

Stipendet blir presentert i forbindelse med 25-årsjubileet, og det blir også prosjektene til fem av forskerne. Du kan lese mer om ett av dem i artikkelen Gutteboka - bedre enn sitt rykte?.

Powered by Labrador CMS