Derfor leser du Harry Potter

Bøkene om Harry Potter har utviklet seg fra en enkel barnefortelling til en historie med subtile paralleller til hendelser i den virkelige verden, mener en britisk forsker. Det er kanskje derfor vi voksne ikke kan vente til vi får kloa i nummer sju?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Judith Rauhofer fra University of Central Lancashire som har fordypet seg i J. K. Rowlings historie om Harry Potter.

Hun har kommet til at serien har mange paralleller til sosiale og samfunnsmessige spørsmål i gompenes - de umagiske menneskenes - verden. Det gjelder særlig fra og med den femte boka, “Harry Potter og føniksordenen, som er skrevet etter 11. september 2001.

- Til da kunne serien om Harry Potter sees som lite annet enn en enkel historie om godt mot vondt. Så utviklet J. K. Rowlings arbeid seg til noe mer etter 11. september: En samfunnskommentar til aktuelle hendelser, faktisk, sier Rauhofer i ei pressemelding.

Terrorparallell

Bøkene tar opp flere høyaktuelle problemstillinger. Ett eksempel er utstøting av etniske grupper som illustreres igjennom hetsen mot grumser - hekser og trollmenn som er født av foreldre uten magiske evner.

Ubehagelig og uhederlige journalister får også et spark, igjennom beskrivelsene av den skandalehungrige Rita Slita.

Forskeren mener dessuten at handlingen på mange måter speiler myndighetenes tiltak mot terror etter 11. september, og de mer og mindre tilsiktede konsekvenser de har fått i samfunnet.

Arrestasjoner og overvåkning

- Den politiske tråden som går igjennom serien fokuserer i stor grad på måten Magidepartementet håndterer fyrst Voldemorts tilbakekomst.

Tiltakene mot magisk terror kan gå hardt ut over heksene og trollmennene i historien, og disse hendelsene kan ha paralleller til den virkelige “krigen mot terror”.

Svinton Slipprush, konduktør på Fnattbussen, blir for eksempel fengslet uten rettssak, etter relativt tynne mistanker om at han skal være dødseter. Og posten til Molly og Arthur Wiltersen blir gjennomsøkt i sikkerhetens navn.

Det finnes mange andre eksempler, mener Rauhofer. Hun nevner tilfellet der alle trollmennene og heksene får utdelt pamfletter om hvordan de skal forberede seg på den kommende krisa.

Dette er nok et spark til “Forbered deg på en krisesituasjon”-pamfletten som britiske innbyggere fikk i posten i 2004, tror hun.

Voksenversjon

Rauhofer mener at nettopp disse parallellene til virkeligheten kan være noe av grunnen til at så mange voksne mennesker er Potter-frelste.

Bokserien har faktisk så mange voksne lesere at de siste bøkene er utgitt i to innbindninger - en for barn og en for de litt større barna. Mange mener hensikten var å gjøre det mindre pinlig for voksne som ville lese bøkene.

Basert på forhåndsbestillingene av den siste boka har bokhandlerkjeden Waterstone’s i England beregnet at voksenversjonen kommer til å utgjøre hele 45 prosent av salget.

Serien om Harry Potter slutter med den nye og siste boka som slippes 21. juli. På engelsk, vel og merke. Hva den snurrige tittelen “Harry Potter and the Deathly Hallows” blir oversatt med på norsk, og datoen denne versjonen utgis, er enda ikke offentliggjort.

Referanse:

Forskningen til Judith Rauhofer publiseres i Inderscience’s International Journal of Liability and Scientific Enquiry.

Powered by Labrador CMS