Gammel lyd reddes av ny teknologi
Ny teknologi kan bidra til å redde store mengder av gamle lydinnspillinger som er i ferd med å bli ødelagt av alder og slitasje.
Gamle innspillinger av lyd og musikk står pakket bort i arkiver i tusentall. Mange av disse har blitt så skrøpelige med tiden at bare det å spille dem av kan ødelegge dem for all fremtid. Av den grunn står store mengder kulturskatter ubenyttet fordi man er redd for at de skal bli ødelagt.
Leser bevegelser digitalt
Nå har det derimot kommet en løsning på problemet. En ny metode for avspilling, utviklet ved Lawrence Berkeley National Laboratory i California, gjør det mulig å kopiere vinyl og voksinnspillinger digitalt ved hjelp av et optisk apparat. Man bruker en lyssensor, utviklet for å lese av bevegelsene til partikler mindre enn atomer, til å lage digitale bilder av rillene på platene.
Ved å bruke denne metoden kan man spille inn platene uten at de slites. Man leser av rillene på platene og mater dem inn i en datamaskin, hvor avlesningen kan gjøres til digital lyd. Selv innspillinger som er skadet av riper eller brukket kan spilles inn ved hjelp av denne metoden. Støy og forstyrrelser som er resultat av skader kan lett fjernes fra en digital innspilling.
Nå kan man altså lytte til innspillinger som tidligere har vært utilgjengelige på grunn av skader eller frykt for skader. Denne nyvinningen skaper stor begeistring hos historikere og arkivarer, siden man nå kan lytte til tidligere tapte innspillinger på noe så enkelt og moderne som en MP3-spiller. Dette gjør katalogisering og uforskning av lydarkiver både tryggere og enklere.
Innspillinger frem i lyset
- Rekonstruksjon uten kontakt kan være en stor hjelp i å bevare British Librarys cirka én million plater og titusen sylindere, sier arkivar Nigel Bewley ved British Library i London. Biblioteket har en armada av avspillere, men mange av innspillingene er for skrøpelige til å spilles av.
Innspillingene som tidligere har vært utilgjengelige på grunn av skader og frykt for skader, kan nå skannes ved hjelp av denne metoden. Dette gjør det mulig å ta disse innspillingene tilbake i bruk.
- Skanning er den eneste måten vi har for å redde dem, sier Bewley.
Les mer…
Nature
Newscientist