Annonse
To menn står bak filmen om musikeren Amy Winehouse, nominert til Oscar for beste dokumentarfilm. Riktignok har den ene regissøren, Asif Kapadia, indisk bakgrunn, men det er sjelden kost i Oscar-verdenen. De siste tre årene er nesten ni av ti regissører som blir foreslått til prisen, hvite. (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

Sju av ti regissører bak Oscar-dokumentarer er hvite menn

Ni av ti regissører er hvite, og nesten åtte av ti er menn, blant regissørene for filmer som blir foreslått i kategorien beste dokumentarfilm. Slik har det vært i flere år, viser undersøkelse.

Publisert

Når Oscar-prisene deles ut natt til mandag norsk tid, er det flest hvite menn som har sjansen til å vinne prisen for beste dokumentarfilm.

Ni av tolv regissører bak de fem nominerte filmene er menn. Bare én har en annen hudfarge enn hvit.

Da nominasjonene til de amerikanske filmprisene ble annonsert i januar, haglet kritikken. Ikke én eneste afroamerikansk skuespiller eller regissør er sluppet gjennom nåløyet til en av filmverdenenes aller gjeveste priser, verken for dokumentarfilmer eller spillefilmer. Slik var det også i fjor, i det som ble kjent som den hviteste Oscar-utdelingen på 17 år.

Det står ikke så mye bedre til før filmene blir nominerte, i hvert fall ikke i kategorien beste dokumentarfilm. Forskere ved American University i USA har gått gjennom en rekke filmer og funnet ut at det har vært lite mangfold i flere år.

For tredje år på rad er svært få kvinner og minoriteter i det hele tatt foreslått til prisen, ifølge rapporten, som ikke er publisert vitenskapelig.

Siles bort tidlig

Ni av ti regissører som blir foreslått til prisen for beste dokumentarfilm er hvite. Nesten åtte av ti av de 56 regissørene er menn. I 2015 var faktisk samtlige regissører hvite.

Til sammen er sju av ti regissører hvite menn. Det viser gjennomgangen fra årene 2014, 2015 og 2016.

Forskerne har gått gjennom 45 filmer som havnet på kortlista, altså ble foreslått til prisen tidligere i løpet enn nominasjonene. Det er flere runder med utvelgelse i Oscar-systemet. I år ble 15 filmer kortlistet. Disse ble seinere snevret inn til fem nominasjoner.

Delvis norskproduserte "The Look of Silence" er også nominert til Oscar. En kvinne og en mann regisserer. (Foto: Lars Skree@Final Cut For Real)

Filmer om samfunnet blir valgt

Forskerne delte riktignok bare regissørenes hudfarge inn i «hvit» eller «ikke-hvit» og kan dermed ikke si så mye om mangfoldet av etnisiteter. Uansett viser undersøkelsen at det er få afroamerikanere som blir valgt ut.

– Det er kanskje en myte at utfordringene med mangfold som rammer andre Oscar-kategorier ikke finnes blant uavhengige dokumentarfilmer, men denne forskningen viser at det er en lang vei å gå, sier forsker Caty Borum Chattoo i en pressemelding.

Hun har også undersøkt hva slags type dokumentarfilmer som finner veien til toppen. Har filmen vunnet priser på filmfestivaler, blir den lettere en yndling.

Filmer som blander inn gravende journalistikk om samfunnsforhold, ser ut til å være litt mer populære enn filmer om enkeltpersoners liv. Blant filmene som kjemper om Oscar er det flere av typen Citizenfour, om Edward Snowden som avslørte ulovlig overvåkning, enn Amy, biografien om musikeren Amy Winehouse.

 

Referanse:

Caty Borum Chattoo mfl: Journey to the Academy Awards: An Investigation of Oscar-Shortlisted and Nominated Documentaries (2014-2016). Center for media and social impact, februar 2016.

Powered by Labrador CMS