Annonse

Frykter for Kongo

Afrikaforsker Morten Bøås åpner for at arrestasjonen av opprørsleder Laurent Nkunda var ledd i et spill, og frykter for situasjonen til flere folkegrupper i landet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Disse småguttene er bare tre av en million mennesker som antas å være på flukt i Kongo. (Foto: © EC/ECHO/François Goemans)"

CNDP og FDLR

CNDP: Congres National Pour le Defence du Peuple. Har vært den største militsgruppa i landet. Forsvarer tutsiene, og har vært ledet av Laurent Nkunda.

FDLR: Democratic Forces for the Liberation of Rwanda. En hutumilits.Dannet blant annet av flykntinger fra Rwanda som kom over grensen til Kongo etter å ha utført massakre på tutsier i Rwanda i 1994. 

I går ble den kongolesiske opprørslederen Laurent Nkunda arrestert av rwandiske myndigheter.

Mange kongolesiske tutsier har i flere år sett på Laurent Nkunda og hans opprørsstyrke CNDP som beskyttere og forkjempere for deres rettigheter i landet.

Les mer om konflikten i Kongo her.

Fafo-forsker Morten Bøås ser for seg et skremmende scenario nå som Nkundas opprørsgruppe antakeligvis er redusert og splittet.

- Det er helt klar at i vakuumet etter Nkunda er det fare for at ulike militser kan gripe sjansen til å slåss for å få tilbake de landområdene de mener er sine. I tillegg vil de kanskje gripe sjansen til å hevne seg på tustiene.

- Vi får kanskje se en krig mellom de kongolesiske tutsiene og folkegruppene som regner seg som opprinnelige i områdene, frykter han.

Bøås tror rwandiske myndigheter vil overgi Nkunda til Kongo, i bytte mot at rwandiske soldater får komme inn i Kongo. Tidligere har Rwanda støttet Nkunda, blant annet fordi han slåss mot hutumilitsgruppa FDLR.

Isteden vil de to landene nå gå sammen for å få has på FDLR, som huser mange av de som er ansvarlige for folkemordet i Rwanda i 1994.

Et påskudd for Rwanda?

Bøås åpner altså for at årsaken til Nkunda-arrestasjonen er mer enn at han skal ha satt seg i mot Kongo og Rwandas felles militæroperasjon i Kongo, som er den offisielle uttalelsen.

- En mulighet er at dette er en avtale mellom regjeringssjefene i Kongo og Rwanda (Kabila og Kagame) som bare en svært liten krets har visst om.

"Den demokratiske republikken Kongo. Må ikke forveksles med nabolandet Republikken Kongo. (Kilde: Wikimedia Commons) "

- Nkunda har irritert president Kabila grønn lenge. I tillegg kan det jo også være fint for Kabila å bli kvitt FDLR, som er blitt negativt assosiert med regjeringshæren, tror Bøås.

Men han er redd for hva FDLR kan gjøre dersom de blir truet.

- Det grupper som FDLR vanligvis gjør når de føler seg svært truet, er at de tar det ut på sivilbefolkningen. Jeg er redd vi kan vente oss noen stygge rapporter om overgrep og tapte menneskeliv fremover, sier Morten Bøås til forskning.no.

Frykter stor væpna konflikt

I Kongos befolkning er det er motstand mot avtalen mellom de to landene av naturlige årsaker. Den truede hutumilisten FDLR har antakeligvis 6-8000 væpna menn.

Befolkningen i Kongo er nå redde for oppgjøret mellom rwandiske og kongolesiske styrker, og FDLR, tror Bøås.

- De liker ikke at Rwandas tropper har fått kommet inn i Kongo igjen. Faren er at FDLR vil føle seg såpass truet med ryggen mot avgrunnen, og da vil de yte motstand. Fordi kongohæren er så elendig, vil rwanda eventuelt måtte trå til med store styrker.

Han frykter også at enkelte som egentlig ikke hadde med folkemordet i 1994 å gjøre vil slutte opp om FDLR, fordi det er deres mest nærliggende lederskap. Disse vil eventuelt kunne bli straffet for handlinger de ikke har utført.

- Jeg er enig i at man må gjøre noe med FDLR, men det må følges opp av humanitære organisasjoner og FN, mener Bøås.

Det hører med til historien at noen kilder hevder Laurent Nkunda ble avsatt som opprørsleder tidlig i januar, og at få riktig vet hvordan makten i opprørsstyrken er organisert nå.

 

Powered by Labrador CMS