Tomme patronhylser utenfor den syriske byen Manbij, hvor det har vært harde kamper mellom IS og USA-støttede opprørere. (Foto: Rodi Said / Reuters / NTB scanpix)
IS rekrutterer færre fra Skandinavia
Færre skandinaver enn tidligere lar seg lokke til Syria for å krige sammen med IS.
Det konkluderer overvåkingspolitiet i de tre landene, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Én av årsakene skal være hardere militært press mot den ytterliggående islamistgruppa.
– Folk har i større grad fått opp øynene for hvor brutal krigen er. Og så kommer det meldinger om at IS opererer under vanskelige forhold, sier forsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshøjskolen i Stockholm.
Han er enig i overvåkingspolitiets vurdering og mener antall skandinaviske IS-rekrutter helt sikkert har gått ned.
– Større risiko for å dø
Antall svensker som drar for å utkjempe «hellig krig» sammen med IS, skal ha vært høyest i 2013 og 2014. I fjor var antallet mer enn halvert, skrev det svenske overvåkingspolitiet Säpo nylig i en rapport.
Også fra Danmark reiser det færre fremmedkrigere til Syria, ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET). Til sammen har minst 135 dansker sluttet seg til IS siden borgerkrigen i Syria brøt ut.
PST i Norge forventer at antallet norske IS-rekrutter vil synke i 2016 og tror militæroperasjonene mot ekstremistgruppa avskrekker folk som kunne vurdert å reise.
– Det er blitt vanskeligere for IS å rekruttere nye krigere, fastslår terrorforsker Carsten Bagge Lausten ved Aarhus Universitet.
– Det henger sammen med at det er blitt mindre attraktivt å reise til Syria, blant annet fordi risikoen for å dø i kamper er betydelig større i dag enn for et år siden.
Nederlag på slagmarken
IS hevdet i 2014 å ha opprettet et islamsk kalifat, og gruppa har erobret store områder i Syria og nabolandet Irak.
Den syriske byen Raqqa har fungert som en slags hovedstad for områdene hvor IS prøver å etablere et knallhardt sunni-islamistisk styre. Gruppa har klart å lokke mange tusen utlendinger til Syria for å delta i kampen.
Men i løpet av det siste året har IS lidd mange nederlag på slagmarken. Ekstremistene må forsvare seg både mot syriske og irakiske regjeringsstyrker, kurdiske militssoldater, russiske luftstyrker og den amerikansk-ledede koalisjonen som bomber IS i Syria.
At mange potensielle fremmedkrigere allerede har reist til Syria, kan også gjøre det vanskelig å tiltrekke seg flere nå, ifølge Magnus Ranstorp.
Han mener dette særlig gjelder folk som er arbeidsledige eller kriminelle og som har latt seg lokke av løfter om å bli helter i Syria. Mange fra disse gruppene ble rekruttert i en tidlig fase av konflikten.