En evig krig?

Israel har okkupert de palestinske områdene Gaza og Vestbredden siden 1967. I perioden har utallige menneskelig gått tapt på begge sider av grensene, og hatet har vokst i regionen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Palestinsk mosaikk. (Foto: Wikimedia Commons)"

Begreper i konflikten

Hamas: I 1988 vedtok islamistbevegelsen Hamas sitt politisk-ideologiske dokument, kjent som Hamas-charteret.

I 2006 vant de det palestinske valget, noe som førte til sammenstøt mellom islamister og Fatah.

Fatah: palestinsk frigjøringsorganisasjon, etablert i 1958. Blir etter hvert den viktigste fraksjonen av PLO.

PLO: Palestinian Liberation Organization, etablert i 1964. I 1968 ble Yasir Arafat leder, og var det til sin død i 2004, da Mahmoud Abbas tok over.

Resolusjon 242 og 338: Vedtatt enstemmig av FNs sikkerhetsråd i 1967. De krevde blant annet at Israel skulle trekke seg ut av områdene landet okkuperte under Sjudagerskrigen det samme året.

Resolusjonen vektla også respekt for alle staters territorielle integritet i område.

Alle forhandlinger om fred mellom Israel og Palestina i ettertid har hatt disse to FN-resolusjonene som grunnlag.

Oslo-avtalen: Et rammeverk for hvordan fred kunne oppnås. Prinsipperklæring som ble undertegnet foran Det hvite hus i 1993. Yassir Arafat og Yitzhak Rabin tar hverandre i hendene.

Oslo-avtalen er blitt kritisert i sin samtid og ettertid.

Kilder: Universitetet i Oslo, FN-sambandet

 

Palestina

Offisielt navn: De palestinske områdene

Defineres oftest som områdene Gaza og Vestbredden, der palestinerne har hatt selvstyre.

Hovedstad: Ramallah, i påvente av en avklaring av Jerusalems status

President: Mahmoud Abbas

Areal og innbyggere: Det bor omlag fire millioner mennesker i områdene som tilsammen er på størrelse med Hedmark fylke.

Omlag 1,7 millioner av disse har status som flyktninger

Kilde: UDs landinfo

Israel

Offisielt navn: Staten Israel

Regjering og parlament er i Jerusalem, men de fleste land har sine ambassader i Tel-Aviv.

Statsminister: Ehud Olmert

Areal og innbyggere: Landet er omtrent tre ganger så stort som de palestinske områdene.

Israel har omlag 7 millioner innbyggere.

Kilde: UDs landinfo

Fredag 2.januar i år gikk den israelske hæren med soldater og helikoptre inn i det palestinske området Gaza.

Forhistorien for konflikten i Gaza er lang og komplisert.

Det siste året har Israel økt antallet veisperringer inn til de palestinske områdene som de okkuperer, og i stor grad stengt grensene slik at palestinerne har blitt isolert økonomisk og blitt forhindret fra å få nødvendige forsyninger.

Hamas har på sin side skutt raketter inn i Israel, og en rekke islamistiske organisasjoner har gjennomført terroristaksjoner i Israel det siste tiåret.

Kamp om retten til områdene

Det siste året har det også foregått aktive forhandlinger i det internasjonale samfunn for å komme fram til en tostatsløsning, en palestinsk stat og en israelsk stat.

Palestina ønsker nå å frigjøre Vestbredden, og de områdene som Israel okkuperte i 1967 under den såkalte Sjudagerskrigen blant annet Golanhøyden i nord, og Gazastripen. De hevder også sin rett til Jerusalem.

Israel hevder på sin side retten til flere av områdene, både fordi de har ønsket å hindre angrep fra Hamas, men også fordi de mener de har symbolsk verdi for den jødiske kulturen.

Tidlig sammenstøt

Både jøder og palestinere har bodd i disse områdene i århundrer. Så tidlig som i 1917 skrev den britisk utenriksministeren et offisielt brev der han argumenterer for å opprette en stat for det jødiske folket i Palestina.

Fra 30-tallet, men spesielt etter andre verdenskrig, økte den jødiske immigrasjonen til områdene betraktelig, og det oppsto væpnede kamper mellom palestinere og jøder i disse områdene.

"Delingsplan for Palestina. (Kilde: Wikimedia Commons)"

FN vedtok etter andre verdenskrig delingsplanen for Palestina, og staten Israel ble opprettet i 1948. Da begynte den første arabisk-israelske krigen. Norge ble på denne tiden plassert på den pro-israelske fløyen.

Etter dette har det vært mange blodige sammenstøt mellom Israel og palestinske geriljasoldater, og organisasjoner, og terroristaksjonen mot 11 israelske deltakere i München-OL i 1972.

Ti år senere fikk Israels tidligere statsminister Ariel Sharon ansvaret for drap på mellom 700 og 2000 palestinske flytkninger i Sabra og Shatila i Beirut i 1982.

Det var en israelsk granskningskomité som kom fram til dette. Leirene var militært ubeskyttet etter at PLO var kastet ut av landet.

En splittende mur

Det internasjonale samfunnet har erklært at Israels okkupasjon er i strid med loven, men i 2004 startet daværende statsminister i Israel, Ariel Sharon, byggingen av en høy mur gjennom den okkuperte Vestbredden.

Sharon mente muren var helt nødvendig for å hindre palestinske selvmordsbombere å komme inn i Israel.

Palestinerne reagerte kraftig, da den ble sett på som en permanent okkupasjon av landområder ved å mure dem inne, og palestinerne ute. Verdenssamfunnet protesterte også mot muren.

Intern palestinsk konflikt

"Den israelske barrieren på Vestbredden, her sør for Hebron (Kilde: Wikimedia Commons)"

- Det er et problem å snakke om dette som en krig mellom religioner, nettopp fordi dette ikke er to grupper som kriger mot hverandre. I Fatah er det både kristne og muslimer, mens Hamas er islamistiske, sier Hanne Eggen Røislien.

Hun skriver sin doktorgrad om religionens rolle i de israelske forsvarsstyrkene.

- Den jødiske religion og staten Israel er dessuten nærere knyttet sammen enn det Palestina er knyttet til islam, fordi i Palestina bor det både kristne og muslimer, sier Hanne Eggen Røislien.

Fatah og Hamas har hatt harde trefninger, og har mange uenigheter. I 2007 tok Hamas igjen kontrollen over Gazastripen, etter at president Mahmoud Abbas før det hadde avsatt den valgte regjeringen, dominert av Hamasfolk.

I juni i år undertegnet Hamas og Israel en våpenhvile i Egypt, hvor Hamas sluttet å skyte raketter mot Israel, hvis Israel lempet på den økonomiske blokkaden.

Nå er Egypt igjen på banen. De ønsker å være forhandlingsledere, og vil at Israel og selvstyremyndighetene skal møtes for å diskutere hvordan grensene rundt Gaza kan sikres, og hvordan grenseovergangene kan gjenåpnes.

Kilder: FN-sambandet, NTB, og Universitetet i Oslo sine nettsider 

Powered by Labrador CMS