Slik brukes Ipod i krig

Ipad, Playstation 3, Iphone og andre sivile produkter har blitt en viktig del av den moderne krigsmaskinen.
8.9 2010 05:00


Rifle påmontert Ipod. (Foto: www.snipercompany.com)

BBC kunne nylig melde at britiske soldater har tatt i bruk Apples Ipad for å simulere krigsoperasjoner. Stadig flere sivile produkter blir kalt inn til krigstjeneste.

Barn av krigen

Opp gjennom historien har forsvaret vært en stor leverandør av teknologi til det sivile: GPS, radar og internett er bare noen av de hverdagslige hjelpemidlene som har det til felles at de ble skapt eller fremskyndet av militære behov.

Budsjettkutt

Tradisjonelt har militæret selv foretrukket å utvikle og kontrollere sin egen teknologi. På den måten har de vært sikre på at utstyret er robust nok for bruk i forsvaret, og ikke minst at teknologien ikke faller i feil hender. Dramatiske budsjettkutt etter den kalde krigen har endret dette.

Billig forbrukerelektronikk

Å utvikle militært utstyr er tidkrevende og kostbart. I verste fall så tidkrevende at produktet allerede kan være utdatert når det er ferdig. Kommersielle produkter har for militæret i mange tilfeller vist seg å være bra alternativer, både når det gjelder pris og ytelse.

USAs luftforsvar har i følge det amerikanske magasinet New Scientist gått til innkjøp av nesten 3000 Playstation 3-maskiner. Ikke for at krigstrette soldater skal få spille ”Guitar Hero” mellom slagene, men for å bygge en superkraftig datamaskin til behandling av høyoppløselige radarbilder. Prislappen blir en tiendedel av hva en tradisjonell supercomputer ville ha kostet. Dette frigjør penger til andre formål.

Med Ipod i krigen

Ipod og Iphone er blant de siste tilskuddene til en moderne soldats utrustning. Amerikanske soldater i Irak og Afghanistan bruker Apples telefoner og MP3-spillere til å motta kartinformasjon fra rekognoseringsfly og til å oversette med. Den britiske avisen Daily Telegraph forteller om applikasjoner for å kalkulere avstand og kulebane for skarpskyttere. Tilgjengelig for en brøkdel av prisen det ville ha kostet å utvikle et slikt produkt selv.

Applikasjonen er fritt tilgjengelig fra Itunes: BulletFlight App

Droner

Med små modifikasjoner brukes håndkontrollene til spillemaskinen Xbox 360 til å styre små ubemannede fly og kjøretøy, og bærbare PCer som Panasonic Toughbook brukes nå til alt fra å styre våpensystemer til å bistå ved medisinske inngrep i felt.

Norge

Avdelingsleder Vidar Andersen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) kan fortelle at utnyttelse av sivil teknologi er en problemstilling som går igjen i mange av deres prosjekter, men at de ikke aktivt går inn for å finne sivile produkter for å dekke sine behov:

– Dette er eksempler hvor typisk operativt personell i et skarpt oppdrag forsøker å løse sine daglige utfordringer på en bedre måte ved hjelp av egeninnkjøpt sivil hyllevare, skriver han i en e-post til NRK.

Han vil ikke uttale seg om dette skjer blant norske soldater fordi FFI befinner seg for langt unna operasjonene i utlandet.

Kommunikasjonssjef ved Hærens Operative Hovedkvarter (FOH), Oberstløytnant John-Espen Lien, kjenner heller ikke til lignende eksempler:

– Bruk av Ipoder eller lignende i stridssituasjoner foregår eventuelt i ren privat regi blant de norske styrkene, sier han.

Han påpeker at det å definere hva som er sivilt og hva som er militært etter hvert har blitt vanskelig. - Vi forholder oss selvfølgelig til det sivile markedet og kjøper inn og bruker sivilt utstyr, sier han og nevner mobiltelefoner og PCer som eksempler.
 

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse