Annonse

Toner ned ambisjonene

Talen til Obama nedskalerer ambisjonene om hva man kan klare i Afghanistan før man trekker styrkene ut av landet, sier NUPI-forsker.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Obamas tale i Kairo 4.6.2009. (Det hvite hus/Wikimedia)

Når kan man si ”mission accomplished” i Afghanistan?

President Barack Obamas tale mandag signaliserer et annet syn på dette enn USA har hatt tidligere, mener Stina Torjesen, som er seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

- Tidligere har man sagt: vi drar ikke før landet er stabilt, og man har operert med ganske ambisiøse planer for hvordan Afghanistan skulle se ut, men nå har man en mer snever målsetting, sier hun.

Det er altså ikke sikkert at man vil klare å fjerne enhver sikkerhetstrussel. Blant annet kommer dette fram i synet på hvordan man vil forholde seg til Taliban.

- Man sier ikke lenger at man skal slå Taliban, men at man vil sørge for at de er såpass svekket at de er en håndterlig utfordring for den afghanske hæren, sier Torjesen til forskning.no.

Vil satse sterkt på bygging av demokratiet

Selv om det fremdeles legges vekt på det sivile elementet som for eksempel demokratibygging, er ambisjonsnivået om hva man kan få til tatt ned også her, mener Stina Torjesen.

Imidlertid skal internasjonale styrker i tiden framover ha en opptrapping både av militær og sivil støtte.

"Afghanistan-forsker Stina Torjesen ved Norsk utenrikspolitisk institutt. (Foto: NUPI)"

Torjesen tror nok man vil opprettholde en sterk sikkerhetskomponent i landet, samt veiledere og mentorer til de som skal ta over kontrollen etter hvert.

- Når tilbaketrekkingen blir aktuell vil nok ISAF antageligvis redusere de operative delene først, men beholde militært personell som driver med opplæring, sier hun.

Tilbaketrekking med forbehold

Det som ikke kom fram i Obamas tale, men som kommer fram i uttalelser fra Pentagon, er at datoen for tilbaketrekkingen fra Afghanistan ikke er meislet i stein.

- Man tar forbehold om hvordan sikkerhetssituasjonen ser ut i Afghanistan på det satte tidspunktet, sier NUPI-forskeren.

Hun tror man vil prøve seg med et skritt av gangen mot overføring av myndighet til afghanske styresmakter.

- Det man legger opp til, er å overføre de relativt trygge områdene først.

- Området som Norge er stasjonert i, Farjab-provinsen, er regnet som et relativt sikkert område, så det blir interessant om den er av de regionene man vil begynne med først, sier Torjesen til forskning.no. 

Powered by Labrador CMS