Annonse
Lørdag morgen stiger røyken fra flere nabolag sør i den libanesiske hovedstaden Beirut. Bildet er tatt 28. september.

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah er drept i israelske angrep
Midtøsten-ekspert: Spørsmålet er om Israel mener oppdraget nå er utført

Hizbollah bekrefter at Hassan Nasrallah ble drept i angrepene. Spørsmålet er om Israel sier seg fornøyd med det eller om de vil svekke bevegelsen ytterligere.

Publisert

Det sier Midtøsten-ekspert Erik Skare. Han mener det er to mulige måter situasjonen kan utvikle seg på.

– Den optimistiske tolkningen er at Israel sier «Mission accomplished», altså oppdrag utført, sier Skare til NTB.

Ved å ta livet av lederen kan Israel anse at Hizbollah er tilstrekkelig svekket, forklarer han. Det viktige er å etablere en avskrekkende effekt.

– Den pessimistiske tolkningen er at dette bare er starten på Israels ambisjoner om ødelegge Hizbollah i samme grad som de har ødelagt Hamas i Gaza, sier Skare, som er postdoktor og historiker ved Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

En mann står på kanten av et bombekrater i et boligområde sørøst for Beirut.

Tror bakkestyrker er siste løsning

Israel gjennomførte kraftige luftangrep mot Bekaadalen og områder sør og øst i Beirut fredag kveld og natt til lørdag.

Hvorvidt det israelske militæret vurderer å også sende inn bakkestyrker, er vanskelig å si, mener Skare. Det vil i så fall være et mål om å ødelegge våpendepoter og rakettutskytingsramper slik at Hizbollah hindres i å skyte raketter inn i Israel.

– Bakkestyrker kommer til å føre til enorme lidelser for den libanesiske befolkningen, men det medfører også store militære tap for Israel, sier han. Skare tror derfor bakkestyrker er noe Israel ser på som siste løsning.

– Israel har lidd store militære tap ved å gå inn på bakken i Gaza for å kjempe mot Hamas. Men Hamas er en lilleputt sammenlignet med Hizbollah, både når det gjelder våpen og antall soldater, sier han.

Skare minner om at Hizbollah beskrives som den sterkeste ikke-militære aktøren i Midtøsten. I motsetning til Hamas har de lang erfaring med konvensjonell krigføring etter å ha deltatt i krigen i Syria.

En bakkeinvasjon er å vandre inn i løvens hule, istemmer Marte Heian-Engdal. Selv om alle alternativ er på bordet, er det ikke noe det israelske militæret vil gjøre med mindre deres vurdering er at de må, mener hun.

– Deres måte å krige på fra luften gir dem et enormt fortrinn, det vil bli mye mindre hvis de sender soldater inn over den libanesiske grensen, sier Heian-Engdal, som er assisterende direktør ved NOREF Senter for internasjonal konfliktløsning, forfatter og har forsket lenge på konflikten mellom Israel og palestinerne.

Vanskelig å tolke signaler fra Iran

Hizbollah er en sjiamuslimsk islamistisk bevegelse, støttet av Iran. Etter luftangrepene mot Sør-Libanon, erklærte Iran lørdag at de har flyttet sin leder, ayatolla Ali Khamenei, til et sted med bedret sikkerhet. Samtidig oppfordret Khamenei muslimer til å støtte Hizbollah i kampen mot Israel.

– Denne regionens skjebne avgjøres av motstandskreftene, med Hizbollah i spissen, het det i en uttalelse fra ayatollaen. .

Det er ikke godt å si hvordan man skal tolke signalene fra Iran, mener Skare.

Han påpeker at det er vanskelig for Iran å sitte å se på at Hizbollah, en av deres viktigste brikker i den regionale sikkerhetspolitikken, er sterkt svekket. Samtidig vil han ikke si om kan bety at man er et skritt nærmere at Iran foretar seg noe.

Irans mektigste allierte Hizbollah er satt kraftig tilbake, og Teheran må vurdere om de har mer å tape på å ikke støtte dem aktivt nå, påpeker Heian-Engdal.

Avveiningen står mellom å la sin egen rolle og Hizbollah svekkes ytterligere og potensielt en storkrig med Israel, som også medfører store tap.

– Begge valg har klare nedsider. Og hvor langsiktig og strategisk kan vi forvente at de tenker på disse spørsmålene i en så opphetet situasjon? spør hun retorisk.

(©NTB)

Opptatt av samfunn og oppvekst?

Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS