Forskere fra blant annet Mohn kreftforskningslaboratoriet på Haukeland har bidratt til den nye studien. (Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix)

Norske forskere kan påvise kreftrisiko hos ufødte barn

Forskere ved Haukeland universitetssjukehus har funnet en genfeil som  allerede på fosterstadiet kan påvise økt risiko for eggstokkreft.

Funnet kan legge grunnlag for nye kreftbehandling i fremtiden, skriver VG.

Sju prosent av alle jentefostre har en genfeil som gir to-tre ganger høyere risiko for eggstokkreft i voksen alder, viser forskningen til professor Per Eystein Lønning og kollega Stian Knappskog ved Mohn kreftforskningslaboratoriet på Haukeland.

– Det er lite trolig at slike mekanismer bare opererer ved eggstokkreft. Forskningen gir dermed nytt perspektiv når det kommer til å forstå kreftrisiko, forklarer Lønning.

Også forskere ved Radiumhospitalet og NTNU har bidratt til studien, som omfatter mer enn 6.000 kvinner: den har fått støtte fra blant annet Kreftforeningen og blir tirsdag publisert i Annals of Internal Medicine, ett av verdens ledende medisinske tidsskrifter.

Forskerne på Haukeland har konsentrert seg om brystkreft type 1-genet, også kalt BRCA1. De fant en ny type feil i det samme genet, som i noen tilfeller kan påvises allerede hos fosteret.

Eggstokkreft er en av de ti hyppigste kreftformene blant kvinner i Norge. Symptomene er vage, noe som gjør sykdommen vanskelig å oppdage, skriver avisen.

Powered by Labrador CMS