Annonse
En ny gjennomgang viser at å kombinere melatonin og cellegift gir mer effektiv behandling med færre bivirkninger. (Foto: Microstock)

Kreft-håp med søvnhormon og cellegift

Kreftpasienter har større sjanse for å overleve hvis de får søvnhormonet melatonin sammen med cellegift, ifølge danske forskere.

Publisert

Melatonin

Melatonin regulerer døgnrytmen og er en kraftig antioksidant.

Melatonin produseres primært i hjerneområdet «epifysen» (konglekjertelen), men også i immunsystemets celler, i øyet, huden, hjernen, mage/tarm-kanalen, eggstokkene, testiklene og det indre øret.

Kilde: «Melatonins indvirkning på immunsystem og cancer» – Ukesskrift for Læger

Melatonin har vært i fokus i søvnforskningen i mange år, siden det er viktig for stabil døgnrytme og god søvnkvalitet.

Men det finnes forskning som peker på at dette hormonet har positive virkninger på immunforsvaret vårt og kanskje kan bremse utviklingen av kreftceller.

Nå viser en ny gjennomgang at å kombinere melatonin og cellegift gir mer effektiv behandling med færre bivirkninger. For noen kreftpasienter kan sjanse for å overleve i ett år gå fra 28,4 til 52,2 prosent.

Lite forskning

Det er god grunn til å forske mer på melatonin som en del av kreftbehandlingen, konkluderer forskerne.

– Det vært lite forskning på dette området. Det er problematisk, for det ser ut til å være både billig og effektivt, sier Mogens Claësson, professor emeritus ved Københavns Universitet. Han er en av de to forskerne som har skrevet den nye artikkelen, som er publisert i Ugeskrift for Læger i Danmark.

Thomas Benfield, som overlege og professor Københavns Universitet, er enig:

– Dette er positive resultater, selv om det kreves større undersøkelser for at vi skal konkludere sikker. Det er nesten for godt til å være sant, det de finner, sier han.

Industrien er ikke interessert

Problemet er at melatonin er et naturlig stoff som ikke kan patenteres, mener Mogens Claësson.

– Melatonin er billig og fortjenesten for industrien er minimal. Derfor er det vanskelig å finne pengene til å drive forskningen, selv om det kan redde liv, sier han.

Referanse:

Mogens Claësson m.fl: Melatonins indvirkning på immunsystem og cancer, Ugeskrift for Læger, 18. mai 2015

Powered by Labrador CMS