Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det antyder nye resultater lagt fram på kreftkonferansen til American Association for Cancer Research (AACR).
9 819 personer var inkludert i studien, og 1 305 hadde hatt kreft.
Datatene er hentet fra National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), en befolkningsstudie som undersøker helsetilstand og ernæring i den amerikanske befolkningen.
Forskerne fant at det er 40 prosent mer sannsynlig at personer som har hatt en kreftdiagnose, senere får hukommelsesproblemer som påvirker hvordan de fungerer i dagliglivet.
- Et nasjonalt problem
- Funnene antyder at kreft er en uavhengig faktor for hukommelsesproblemer i det utvalget vi har undersøkt, sier forsker Pascal Jean-Pierre ved University of Miami Miller School of Medicine, i en pressemelding fra AACR.
Denne store studien gjenspeiler funn fra tidligere mindre forskningsarbeider på spesifikke krefttyper, der man også har sett en kobling til at kreftsykdom virker negativt inn på minnefunksjonen.
- De nye resultatene viser at hukommelsessvekkelser hos kreftpasienter er et nasjonalt problem, som vi må gi oppmerksomhet, sier Jean-Pierre.
Kan handle om kreftbehandlingen
14 prosent av deltakerne som hadde hatt kreft rapporterte om svekket hukommelse, sammenlignet med 8 prosent i kontrollgruppen. Jean Pierre mener man kan snakke om en kreftrelatert kognitiv dysfunksjon.
- Problemer med hukommelsen kan være relatert til selve kreftbehandlingen, som cellegift, stråling og hormonterapier.
- Eller til svulstbiologien i seg selv, som kan endre hjernens kjemiske sammensetning og nervecellers funksjon, mener Jean-Pierre i pressemeldingen.
I forbindelse med NHANES er samtlige deltakere undersøkt av leger og har besvart spørreskjema.
Ett av spørsmålene gikk ut på om de følte seg redusert, på grunn av problemer med å huske ting, eller fordi de opplevde perioder med omtåkethet. Påpeker svakheter
Overlege Peter Wetterberg ved Geriatrisk avdeling på Oslo Universitetssykehus mener det ikke er lett å si noe om hva som påvirker resultatene.
- Vi vet at enkelte cytostatika (cellegift, red.anm) påvirker hjernefunksjonen. Vi vet også at det forekommer kreftrelaterte betennelsestilstander i hjernen, såkalt “paramalign limbisk encefalitt”, som gir alvorlige hukommelsesproblemer, forteller Wetterberg i en e-post til forskning.no.
Samtidig understreker han at kreft ikke er én sykdom, og at pasientene har fått forskjellige behandlinger. Overlegen mener også at selvrapportering er en svakhet ved studien.
- Hukommelsesproblemene var kun selvrapporterte, og basert på ett spørsmål. Dermed vet man ikke hva som faktisk var hukommelsesproblemer, og hva som skyldes andre ting som allmenn sykelighet og depresjon.
Annonse
- Det er ikke urimelig å tro at personer med kreft generelt er sykere og mer deprimert enn dem som ikke har kreft - og det påvirker hukommelsen, sier han. Referanse: