Risikabel røkelse

Ivrig bruk av røkelse kan øke risikoen for kreft i luftveiene, antyder ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

I følge en ny undersøkelse av over 60 000 mennesker, ser det ut til at røkelse kan øke risikoen for å ende opp med kreft i luftveiene.

Det er alvorlig nytt for befolkningen i store deler av Asia, hvor røkelse er i daglig bruk.

Tidlig mistanke

Røkelse er lagd av plantematerialer og oljer. Når man setter fyr på blandingen dannes det røyk som kan inneholde flere kreftfremkallende stoffer, som polyaromatiske hydrokarboner, karbonyler og benzen.

Derfor har forskerne tidligere undersøkt om duftrøyken kan øke risikoen for lungekreft. Ingen har imidlertid klart å finne noen klar sammenheng.

Men nå har Jeppe Friborg fra Statens Serum Institut i København, og kollegaer fra Singapore og USA, undersøkt andre former for kreft i luftveiene.

De rekrutterte hele 61 320 kinesere i Singapore i alderen 45 til 74 år. Ved begynnelsen av studiet – mellom 1993 til 1998 – hadde ingen av deltagerne kreft.

Alle svarte på en omfattende spørreundersøkelse om både bruken av røkelse, levekår, kosthold og livsstil. Etterpå ble alle fulgt fram til slutten av 2005, slik at forskerne kunne registrere krefttilfellene i den svære gruppa.

Fant sammenheng

Ved slutten av perioden hadde 325 mennesker fått kreft i de øvre luftveiene, for eksempel i nesen, bihulene, tunga, munnen eller strupehodet. 821 hadde fått lungekreft.

Da forskerne sammenlignet disse resultatene med livsstilen til de som hadde fått kreft, viste det seg at det var en sammenheng mellom bruk av røkelse og kreft i de øvre luftveiene. Det så derimot ikke ut til at duftrøyken hadde noen innvirkning på risikoen for lungekreft.

Forskerne påpeker at røkelse brukes daglig både i templer og hjem over store deler av Asia, og også noen steder i Vesten.

- Med tanke på den utbredte og tidvis ufrivillige eksponeringa for røykelse, har dette betydning for folkehelsa, skriver forskerne i følge ei pressemelding.

- I tillegg til tiltak for å redusere eksponeringa, bør det gjøres undersøkelser for å finne fram til de minst skadelige formene for røkelse.

Referanse:

Jeppe T. Friborg, Jian-Min Yuan, Renwei Wang, Woon-Puay Koh, Hin-Peng Lee & Mimi C. Yu, Incense use and respiratory tract carcinomas: a prospective cohort study, CANCER, publisert online 25. august 2008, trykkes 1. oktober 2008.

Powered by Labrador CMS