Økt risiko for brystkreft nær kraftledninger

Kvinner som bor nær høyspentledninger har nærmere 60 prosent høyere risiko for å få brystkreft, viser en norsk studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyspentledninger danner korridorer av økt elektromagnetisk stråling gjennom boligområder og natur. Fem prosent av landets kvinner bor innenfor korridorer som er inntil 300 meter brede.

60 prosent høyere risiko

Jolanta Kliukiene, doktorgradsstipendiat ved Kreftregisteret, har undersøkt forekomsten av brystkreft hos disse kvinnene, sammen med forskerne Tore Tynes og Aage Andersen.

I samarbeid med Statens kartverk, Statens vassdrags- og elektrisitetsvesen og Statistisk sentralbyrå, fant de frem til de rundt 20 000 norske kvinnene som bor nær høyspentledninger i Norge.

I Kreftregisterets arkiver fant de ut hvor mange av disse kvinnene som var rammet av brystkreft, og ble overrasket over resultatet: Studien viser at risikoen for å få brystkreft er 58 prosent høyere for kvinner som bor nær ledningene, sammenlignet med kvinner som bor utenfor feltene.

- Bør bygge minst 100 meter unna

Kreftfaren økte jo nærmere ledningene kvinnene bodde.

- Faren for kreft øker raskt jo nærmere en bor ledningene. I fremtiden bør boliger bygges minst 100 meter fra ledningene, som en tommelfingerregel. Da kan man stort sett være trygg, sier Kliukiene til Dagens medisin.

Forskerne har korrigert for kjente risikofaktorer for brystkreft, som for eksempel sosioøkonomisk klasse og alder ved første fødsel.

- Det tyder på at det kan være ledningene, og ikke andre faktorer, som er årsak til at flere får kreft i de elektromagnetiske korridorene, sier Kliukiene.

Studien det dreier seg om fikk hastebehandling i det prestisjetunge tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

- Bør tolkes med forsiktighet

- Resultatene bør tolkes med forsiktighet, mener overlege Tore Tynes ved Statens strålevern, som er medforfatter i studien.

Han er opptatt av ikke å skremme befolkningen, men har ingen god alternativ forklaring på den økte krefthyppigheten i nærheten av høyspentledningene, enn at den skyldes ledningene.

- Funnene tyder på at det fins en slik sammenheng. Som i all epidemiologisk forskning bør vi likevel være forsiktige med å tolke funnene for langt. Mer forskning er nødvendig før vi kan være sikre, sier Tynes.

- Uventet

Professor Anders Ahlbom ved Karolinska Institutet i Sverige sier de norske funnene kommer uventet.

- Jeg kan ikke se noen åpenbare feil eller problemer ved studien. Tidligere er det gjort to amerikanske og én svensk studie på området, som alle har konkludert med at det ikke finnes noen sammenheng mellom brystkreft og høyspentledniger. Fremtiden vil vise hvem som har rett, sier Ahlbom.

Én av forklaringsteoriene for den økte kreftrisikoen handler om hormoner.

Tidligere studier har vist at økt elektromagnetisme endrer kroppens hormonproduksjon. For eksempel hemmes produksjonen av melatonin. Dette er et hormon som produseres særlig om natten, når du ligger hjemme og sover. Teorien går ut på at når nivået av melatonin synker, øker konsentrasjonen av østrogen i kroppen, og da øker også brystkreftfaren.

Lang debatt

Diskusjonen om hvorvidt det er skadelig å bo i nærheten av høyspentledninger har pågått i mange år, og er altså ikke over enda.

I 1995 konkluderte den offentlige utredningen “Elektromagnetiske felt og helse” med at verken epidemiologiske eller eksperimentelle data gir grunnlag for å hevde at lavfrekvente elektriske eller magnetiske felt er kreftfremkallende, eller forårsaker andre sykdommer og plager.

Den nye norske studien kan tyde på at pendelen nå er i ferd med å svinge i motsatt retning.

Referanse:

Jolanta Kliukiene, Tore Tynes, and Aage Andersen; Residential and Occupational Exposures to 50-Hz Magnetic Fields and Breast Cancer in Women: A Population-based Study; American Journal of Epidemiology; 159: 852-861; 2004.

Lenke:

Dagens medisin: Mer brystkreft nær kraftledniger

Powered by Labrador CMS