Fra et kontor i Zürich fører Alexandre Mesot et endoskop ned i magen på en gris i Hongkong.(Skjermdump fra video: ETH Zürich)
Forskere opererte en gris 9.300 kilometer unna med en PlayStation-kontroller
Metoden kan brukes til å screene folk for kreft i områder uten lokal ekspertise, håper forskerne. Men ikke alle deler optimismen om fjernkirurgiens fremtid.
Sittende ved en kontorpult i Zürich i Sveits opererte Alexandre Mesot en gris 9.300 kilometer unna. Selve operasjonsrommet lå nemlig i Hongkong.
Der lå grisen i narkose på en operasjonsbenk.
Ved hjelp av en bevegelseskontroller fra PlayStation kunne den sveitsiske forskeren utføre det lille inngrepet.
Med bare 300 millisekunders forsinkelse fjernstyrte han et endoskop inn gjennom grisens munn og ned i magen.
Der hentet han ut en liten vevsprøve.
Operere i avsidesliggende områder
Bevegelseskontrolleren er laget for å kunne bevege seg i TV-spill med stor presisjon.
Legene ved ETH Zürich og The Chinese University of Hong Kong har testet ut både slike bevegelseskontrollere og klassiske spill-kontrollere fra Playstation.
– Fjernstyrt endoskopi kan brukes til å trene opp kirurger, sier Melissa Chan ved The Chinese University of Hong Kong i en pressemelding.
– Men også til å sette diagnoser eller operere folk i avsidesliggende områder hvor det mangler lokal ekspertise, legger Chan til.
– Viser at man kan bruke lett tilgjengelig teknologi
Å bruke en PlayStation-kontroller en nok mest en gimmick, sier Ebbe Billmann Thorgersen om den nye studien til forskning.no.
Han er kirurg ved Oslo universitetssykehus og forsker på robotkirurgi.
– Men det viser jo at man kan bruke lett tilgjengelig teknologi. Moderne spill er jo veldig avanserte, egentlig, sier Thorgersen om den nye studien.
Og selv om Thorgersen er enig i at fjernkirurgi kan være nyttig i opplæring av ferske kirurger, er han skeptisk til at det vil slå an ut over det.
– All ny teknologi og nyvinninger innen medisin og
kirurgi er spennende å se på. Men det er ikke alt det er mulig å gjøre som det er
hensiktsmessig å gjøre, sier Thorgersen.
23 år siden første fjernoperasjon
Annonse
Den første fjernoperasjonen ble utført allerede i 2001, av en kirurg i New York på en kvinne i et operasjonsrom i Paris.
23 år etter sitter fortsatt kirurgene på samme sted som pasientene, til tross for at operasjonsrobotene har blitt stadig mer avanserte.
At fjernkirurgi ikke har slått gjennom, har flere forklaringer, tror den norske forskeren.
Forskerne i Zürich og Hongkong ønsker nå å få testet teknologien på mennesker.
I fremtiden vil kanskje det fjernstyrte instrumentet kunne brukes til å screene folk for kreft i magen der tilbudet ikke finnes, sier professor Bradley Nelson ved ETH Zürich i en pressemelding.