Annonse
Fra et kontor i Zürich fører Alexandre Mesot et endoskop ned i magen på en gris i Hongkong.

Forskere opererte en gris 9.300 kilometer unna med en PlayStation-kontroller

Metoden kan brukes til å screene folk for kreft i områder uten lokal ekspertise, håper forskerne. Men ikke alle deler optimismen om fjernkirurgiens fremtid.

Publisert

Sittende ved en kontorpult i Zürich i Sveits opererte Alexandre Mesot en gris 9.300 kilometer unna. Selve operasjonsrommet lå nemlig i Hongkong.

Der lå grisen i narkose på en operasjonsbenk. 

Ved hjelp av en bevegelseskontroller fra PlayStation kunne den sveitsiske forskeren utføre det lille inngrepet.

Med bare 300 millisekunders forsinkelse fjernstyrte han et endoskop inn gjennom grisens munn og ned i magen. 

Der hentet han ut en liten vevsprøve.

En kvinne sitter bak en laptop foran en operasjonsbenk. Der ligger en bylt med et blått klede på. I bakgrunnen skimtes en stor klumpete maskin. På en stor skjerm bak bordet synes også et bilde av en mann ved en kontorpult som ser på en dataskjerm.
Slik så det ut i operasjonsrommet i Hongkong under operasjonen. Grisen som er i narkose, er dekket til med et blått klede og ligger ved siden av en stor magnet. På skjermen ser vi Alexandre Mesot som sitter i Zürich og opererer med en Playstation-bevegelseskontroller.

Operere i avsidesliggende områder

Bevegelseskontrolleren er laget for å kunne bevege seg i TV-spill med stor presisjon.

Legene ved ETH Zürich og The Chinese University of Hong Kong har testet ut både slike bevegelseskontrollere og klassiske spill-kontrollere fra Playstation.

– Fjernstyrt endoskopi kan brukes til å trene opp kirurger, sier Melissa Chan ved The Chinese University of Hong Kong i en pressemelding.

En kvinne holder en PlayStation-kontroller mens hun ser på skjermer av noe som ser ut som om det er inni en kropp. I bakgrunnen er et typisk sykehusmiljø.
Her demonstrerer lege Shannon Chan i Hongkong hvordan fjernkirurgi kan utføres ved hjelp av en PlayStation-kontroller.

Hun er en av forskerne i den nye studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Advanced Intelligent Systems.

– Men også til å sette diagnoser eller operere folk i avsidesliggende områder hvor det mangler lokal ekspertise, legger Chan til.

En illustrasjon med to bokser. I den venstre boksen er en lege, en spill-kontroller og en datamaskin. I den høyre boksen er en datamaskon, et operasjonsbord med en gris på og et stort instrument, som er et magnetisk navigasjonssystem og en forstørrelse som viser et magnetisk endoskop som går ned i grisemagen.
Forskeren i Zürich fjernstyrte et endoskop ned i magen på en gris ved hjelp av en spill-kontroller og en datamaskin. Den store magneten ved operasjonsbordet i Hongkong gjorde det mulig å kontrollere det magnetiske endoskopet.

– Viser at man kan bruke lett tilgjengelig teknologi

Å bruke en PlayStation-kontroller en nok mest en gimmick, sier Ebbe Billmann Thorgersen om den nye studien til forskning.no. 

Han er kirurg ved Oslo universitetssykehus og forsker på robotkirurgi.

– Men det viser jo at man kan bruke lett tilgjengelig teknologi. Moderne spill er jo veldig avanserte, egentlig, sier Thorgersen om den nye studien.

Profilbilde av en mann som smiler til kamera. Han har på dress og slips.
Ebbe Billmann Thorgersen forsker på robotkirurgi, men tviler på at vi kommer til å bruke slik kirurgi på tvers av kontinenter i fremtiden.

Og selv om Thorgersen er enig i at fjernkirurgi kan være nyttig i opplæring av ferske kirurger, er han skeptisk til at det vil slå an ut over det.

– All ny teknologi og nyvinninger innen medisin og kirurgi er spennende å se på. Men det er ikke alt det er mulig å gjøre som det er hensiktsmessig å gjøre, sier Thorgersen.

23 år siden første fjernoperasjon

Den første fjernoperasjonen ble utført allerede i 2001, av en kirurg i New York på en kvinne i et operasjonsrom i Paris.

23 år etter sitter fortsatt kirurgene på samme sted som pasientene, til tross for at operasjonsrobotene har blitt stadig mer avanserte.

At fjernkirurgi ikke har slått gjennom, har flere forklaringer, tror den norske forskeren.

Risiko for hacking og dårlig nett

For det første trengs flere spesialister enn én kirurg hvis du skal opereres. 

Blant annet spesialsykepleiere, røntgenleger og patologer.

Og hvis noe går galt under en operasjon, er du også avhengig av hjelp fra folk som vet hva de driver med.

– Så da er spørsmålet om det er et poeng, sier Thorgersen. 

I tillegg kommer risikoen for hacking og dårlig nettforbindelse.

Nytt magnetisk instrument

En del av nyvinningen i eksperimentet er også et nytt endoskop, som ble utviklet ved ETH Zürich.

Instrumentet er magnetisk, som gjør det enklere å styre det, ifølge forskerne bak den nye studien.

Det er også mindre i størrelse enn klassiske endoskoper.

En tynn svart slange med en gjennomsiktig tupp henger på et metallstativ.
Det magnetiske endoskopet er som en lang slange med et lite kamera på tuppen som brukes til å undersøke magesekken.

Derfor kan det føres inn gjennom nesen istedenfor munnen, som kan være mindre smertefullt. Størrelsen gjør også at instrumentet kan brukes på barn.

Ebbe Billmann Thorgersen kjenner ikke til teknologien bak det magnetiske endoskopet og har derfor ingen kommentarer til denne delen av studien.

Forskerne i Zürich og Hongkong ønsker nå å få testet teknologien på mennesker.

I fremtiden vil kanskje det fjernstyrte instrumentet kunne brukes til å screene folk for kreft i magen der tilbudet ikke finnes, sier professor Bradley Nelson ved ETH Zürich i en pressemelding.

Referanse

A. Mesot mfl.:  Teleoperated Magnetic Endoscopy: A Case Study and Perspective, Advanced Intelligent Systems, august 2024.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS