Hungersnød gav brystkreft

Nederlandske kvinner som ble rammet av en kort sultekatastrofe under andre verdenskrig har mye større risiko for å få brystkreft enn sine mer velfødde sidestykker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I det siste har avisene stadig skrevet om de tallløse fordelene ved et lavt kaloriinntak. En av de mest beleilige skal visstnok være en redusert risiko for diverse former for kreft.

Men det er ikke nødvendigvis lurt å kline til med en krasjdiett for å beskytte skrotten. Nederlandske forskere har nemlig undersøkt over 2 000 damer som levde gjennom seks måneder med seriøs hungersnød mot slutten av andre verdenskrig. Det viste seg at de som sultet skikkelig hadde 48 prosent større risiko for å få brystkreft senere i livet.

Spiste tulipaner

Det var ikke moro å være nederlender mot slutten av andre verdenskrig. Høsten 1944 stoppet tyskerne innførselen av mat til store deler av Nederland, og dette var starten på et halvt år med sult som var like beinhard som vinterkulda.

Matrasjonene raste til under halvparten av det normale, og innbyggerne i Amsterdam måtte visstnok klare seg på usle 450 kalorier om dagen. Folk ble så sultne og utmagrede at både tulipanløker og kjæledyr endte i gryta.

Og nå har altså Sjoerd Elias og kollegaene hans ved Julius Center for Health Sciences and Primary Care i Utrecht undersøkt hva den ufrivillige slankekuren har gjort med helsa til nederlenderne.

Ikke like hardt rammet

"Bruk og kast er utbredt i planteverdenen."

Forskerne samlet inn detaljerte spørreskjema fra over 15 000 kvinner som hadde opplevd katastrofen, melder Science. Noen hadde sultet fælt i løpet av de harde månedene, mens andre hadde blitt skånet for den verste hungersnøden.

2 352 svar ble tilfeldig plukket ut og sammenlignet med flere kreftregistre. Resultatene fortalte at damene som ble hardt rammet av nøden hadde mye større risiko for å pådra seg brystkreft senere i livet. Kvinnene som hadde vært mellom to og ni år under sultkatastrofen var mest utsatt.

Forandringer i kroppen

Foreløpig er forskerne usikre på hva som kan ha forårsaket økningen av krefttilfeller, men de tror den korte sultperioden kan ha forandret hormonbalansen hos kvinnene for godt, skriver Science.

Hvorvidt utstrakt inntak av prydblomster og kjæledyr kan ha noe med saken å gjøre, sies det ikke noe videre om.

Man må nok forske mer på fenomenet for å kunne trekke noen bastante konklusjoner, mener forskerne. Men undersøkelsen kan uansett minne vitenskapsfolk på at det ikke er så smart å trekke forhastede slutninger rundt sulteforing og kreftrisiko.

Referanse:

S. G. Elias, P. H. M. Peeters, D. E. Grobbee, & P. A. H. van Noord, Breast Cancer Risk After Caloric Restriction During the 1944-1945 Dutch Famine, Journal of the National Cancer Institute, Vol. 96, 7. april 2004, side 539-546.

Lenker:

Science: Brief Famine May Boost Cancer Risk
University of Southern California: The hunger winter
Journal of the National Cancer Institute:Sammendrag av artikkelen

Powered by Labrador CMS