Luftforurensningen i Kina er trolig årsaken bak de økte tilfellene av kreft i landet.

Tror 7500 kinesere dør av kreft hver dag

Lungekreft tar flest liv, på grunn av røyking og kraftig luftforurensning.

27.1 2016 04:00

Kinesiske og amerikanske forskere har regnet seg fram til et anslag på hvor mange kinesere som rammes av kreft hvert år.

Studien tar utgangspunkt i en liten andel av befolkningen, så de kan ikke være helt sikre på at beregningene deres er helt presise.

Beregningene er gjort ut ifra 72 lokale kreftregister som representerer 6,5 prosent av landets befolkning.

Forskerne har beregnet at diagnosen for kreft med spredning ble satt litt under 4,3 millioner ganger i 2015. Videre tror de at 2,8 millioner av befolkningen døde av kreft samme år. Det tilsvarer 7500 dødsfall daglig, skriver de i studien.

Likevel vil trolig 36,9 prosent av de som får diagnosen overleve de neste fem årene. Men sannsynligheten for overlevelse varierer stort mellom storbyene og landsbygda.

Lungekreft fortsatt verst

De vanligste formene for kreft i Kina er kreft i lungene, magen, levra, spiserøret, tykktarmen og endetarmen. Hos kvinner er 15 prosent av de nye tilfellene brystkreft.    

Lungekreft har vært et problem i Kina lenge. I 2013 skrev dagbladet.no at antall kinesere med lungekreft hadde økt med 465 prosent de siste tretti årene. Trolig er det på grunn av den enorme luftforurensningen landet sliter med.

I 2014 kom det fram i en annen studie at flere enn 50 millioner kinesere antas å dø som følge av røyking fram til 2050.

Fedme og lite aktivitet

Selv om røyking og forurensning antakelig har mye av skylda for det høye antallet av krefttilfeller, peker forskerne også på andre mistenkte.

De mener at en usunn livsstil med mye stillesitting kan ha ført til flere tilfeller av tykktarms- og endetarmskreft.

Forskerne foreslår strengere regulering av tobakksindustrien, kontroll på forurensning og bedre tilgang på behandling i alle deler av landet for å forebygge nye krefttilfeller.

Myndighetene gjør også forsøk på å få bukt med problemet. Blant annet har de satt høyere skatter på sigaretter. De forsøker også å rydde opp i såkalte kreftlandsbyer, hvor forekomsten av kreft er uvanlig høy, trolig på grunn av forurensning.  

Referanse:

Chen, W. (et al.) Cancer statistics in China, 2015. CA: A Cancer Journal for Clinicians (2016)

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse