Luftforurensningen i Kina er trolig årsaken bak de økte tilfellene av kreft i landet. (Illustrasjonsfoto: Hung Chung Chih/Shutterstock/NTB scanpix)

Tror 7500 kinesere dør av kreft hver dag

Lungekreft tar flest liv, på grunn av røyking og kraftig luftforurensning.

Kinesiske og amerikanske forskere har regnet seg fram til et anslag på hvor mange kinesere som rammes av kreft hvert år.

Studien tar utgangspunkt i en liten andel av befolkningen, så de kan ikke være helt sikre på at beregningene deres er helt presise.

Beregningene er gjort ut ifra 72 lokale kreftregister som representerer 6,5 prosent av landets befolkning.

Forskerne har beregnet at diagnosen for kreft med spredning ble satt litt under 4,3 millioner ganger i 2015. Videre tror de at 2,8 millioner av befolkningen døde av kreft samme år. Det tilsvarer 7500 dødsfall daglig, skriver de i studien.

Likevel vil trolig 36,9 prosent av de som får diagnosen overleve de neste fem årene. Men sannsynligheten for overlevelse varierer stort mellom storbyene og landsbygda.

Lungekreft fortsatt verst

De vanligste formene for kreft i Kina er kreft i lungene, magen, levra, spiserøret, tykktarmen og endetarmen. Hos kvinner er 15 prosent av de nye tilfellene brystkreft.    

Lungekreft har vært et problem i Kina lenge. I 2013 skrev dagbladet.no at antall kinesere med lungekreft hadde økt med 465 prosent de siste tretti årene. Trolig er det på grunn av den enorme luftforurensningen landet sliter med.

I 2014 kom det fram i en annen studie at flere enn 50 millioner kinesere antas å dø som følge av røyking fram til 2050.

Fedme og lite aktivitet

Selv om røyking og forurensning antakelig har mye av skylda for det høye antallet av krefttilfeller, peker forskerne også på andre mistenkte.

De mener at en usunn livsstil med mye stillesitting kan ha ført til flere tilfeller av tykktarms- og endetarmskreft.

Forskerne foreslår strengere regulering av tobakksindustrien, kontroll på forurensning og bedre tilgang på behandling i alle deler av landet for å forebygge nye krefttilfeller.

Myndighetene gjør også forsøk på å få bukt med problemet. Blant annet har de satt høyere skatter på sigaretter. De forsøker også å rydde opp i såkalte kreftlandsbyer, hvor forekomsten av kreft er uvanlig høy, trolig på grunn av forurensning.  

Referanse:

Chen, W. (et al.) Cancer statistics in China, 2015. CA: A Cancer Journal for Clinicians (2016)

Powered by Labrador CMS