Svindel med kreftdata

En kreftforsker har innrømmet at han har fabrikkert underlagsmaterialet i en kreftstudie ved Radiumhospitalet. Ingen pasienter skal ha lidd skade på grunn av svindelen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Radiumhospitalet setter nå ned en granskingskommisjon ledet av en internasjonal ekspert.

- Jeg føler meg helt sikker på at denne forfalskede studien ikke berører pasienter, sier strategidirektør Stein Vaaler ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

Direktør Vaaler sier det er første gang at det er oppdaget en slik sak her i landet, og han mener det heller ikke skjer ofte internasjonalt.

Motivet

Han vil ikke uttale seg om motivet for svindelen. Forskeren, som er velrenommert med en rekke studier bak seg, har innrømmet det han har gjort. Vaaler karakteriser dette som en personlig tragedie og forsikrer at Radiumhospitalet har satt i verk tiltak for å hjelpe kollegaen i denne vanskelige situasjonen.

For noen år siden fikk forskeren og hans gruppe 10 millioner dollar (om lag 70 millioner kroner) fra det amerikanske National Cancer Institute til en stor nordisk studie av kreft i hode og hals.

Tillit til Radiumhospitalet

President i Den norske lægeforening, Torunn Janbu, sier til NTB at noe slikt som dette heldigvis skjer svært sjelden.

- Jeg har fremdeles tillit til Radiumhospitalet som forskningsinstitusjon, og jeg er tilfreds med at hospitalet tar skikkelig tak i saken og setter i verk de tiltak som må gjøres, sier Janbu. Hun vil avvente granskingen før hun trekker noen endelige konklusjoner.

Legeforeningens president synes det er bra at ingen pasienter er blitt skadelidende i denne saken.

Resultatet av den forfalskede forskningen er offentliggjort i det velrenommerte tidsskriftet The Lancet.

Kreft og røyking

Artikkelen til forskeren handlet om kreft og røyking. Den konkluderte med at folk som røykte mye, ville ha redusert risiko for kreft i munnhulen dersom de samtidig brukte spesielle medisiner.

Forskeren ble avslørt av en kollega som mente at konklusjonene ikke kunne stemme og derfor gjennomførte egne undersøkelser. Hans funn ble meldt til ledelsen ved Radiumhospitalet.

Den svenske forskeren Anders Ekbom ved Karolinska Institutet i Stockholm skal lede kommisjonen som skal undersøke saken. Kommisjonen består videre av representanter for Universitetet i Oslo, Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Kreftregisteret og kreftklinikken på Montebello.

Nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere som på en eller annen måte berører saken, er varslet. På Radiumhospitalet vil man også vurdere pågående kliniske studier ved sykehuset. (©NTB)

Du finner mange artikler om liknende tilfeller på våre temasider om forskningssvindel.

Powered by Labrador CMS