Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Noen hver har erfart at man kan bli litt matt i tommelen av heftig og omfangsrik teksting.
Det er mindre kjent at også nakke, armer og hender kan få gjennomgå av hyppig SMS-bruk.
Nordmenn er storforbrukere av mobiltjenester. Et eksempel kan hentes fra sist nyttårsaften, da Telenor og NetComs kunder sendte intet mindre enn rundt 44 millioner hilsninger per SMS…
- Avlaster ikke armene
Nå har doktorand og ergonom Ewa Gustafsson sett nærmere på mobilbruken til 56 unge svensker, som også er ivrige mobilbrukere.
Halvparten av deltakerne i studien hadde smerter, resten hadde ikke noen plager.
Et av funnene i avhandlingen er at telefonen ble brukt annerledes av personer som hadde vondt i eksempelvis nakke og armer.
- De satt oftere og tekstet med hodet bøyd framover, uten å avlaste armene. Slike arbeidsstillinger bør unngås, akkurat som i en arbeidssituasjon foran datamaskinen, sier Gustafsson i en pressemelding fra Sahlgrenska akademin.
Kroppsvennlig meldingsstil
Gustafsson kommer med flere tips til hvordan du kan sende ergonomisk riktige SMS:
Ikke sitt i samme stilling, men varier. Bruk ryggstøtte, avlast underarmene mot for eksempel et bord eller mot lårene. Bruk begge tomlene. Unngå å sitte for lenge med hodet bøyd framover.
Gi tomlene litt hvile innimellom hvis du skriver mange og lange SMSer, tenk dessuten på å ikke skrive for fort. Sverger du til én tommel?
Personer som hadde vondt i nakke, hender eller armer brukte oftere også kun den ene tommelen når de skrev, i stedet for to.
Dette gjør sitt til at den ene tommelen brukes i høyere hastighet, og at pausene blir færre, heter det i pressemeldingen.
- Det var fascinerende å se hvor fort noen klarte å bevege tomlene over tastene på mobilen, og likevel treffe riktig bokstav.
- De som får plager, burde bruke begge tomlene for å redusere belastningen, sier hun. - Kan påvirke helsen
I sin avhandling fra Sahlgrenska akademin har Gustafsson avdekket forskjeller mellom de to gruppene både hva angår teknikk, tommelbevegelser og muskelaktivitet.
- Sett i lys av hvor mye vi bruker de nye små tastaturene og knappetastene på mobiltelefoner, er det viktig at vi tilegner oss ny kunnskap om den fysiske eksponeringen.
Annonse
- Vi må identifisere faktorer og forhold som som kan relateres til mobilbruk og som kan påvirke helsen og arbeidsevnen, sier Gustafsson i pressemeldingen.
Referanse:
Ewa Gustafsson. Physical exposure, musculoskelatal symptoms and attitudes related to ICT use. Doktoravhandling. Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.