Derfor bør du ikke bruke mobil i bil

Skal du snakke i mobil i bilen, gjør det i baksetet. Sjåfører som snakker i mobil blir nemlig alt for forstyrret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En mobiltelefonsamtale er mer forstyrrende enn en vanlig samtale, mener Takashi Hamada ved det nasjonale instituttet for avansert industriell vitenskap og teknologi i Tokyo, Japan.

Årsaken er svakheter i telefonteknologien, kan New Scientist fortelle: Når bilen beveger seg, varierer signalene den mottar kontinuerlig, og telefonen må ofte skifte fra en sender til en annen i løpet av samtalen. Alt dette fører til redusert lydkvalitet, og sjåførens hjerne må jobbe hardere enn vanlig for å få med seg hva personen i den andre enden sier.

Hamada og hans kolleger sammenliknet lydkvaliteten i en mobiltelefon i en parkert bil med lydkvaliteten i biler som kjørte i 65 km/t. Når bilen beveget seg, ble lyden avbrutt i små perioder, 300 millisekunder, opp til seks ganger i minuttet.

Lyden var også ørlite forsinket, og i fem prosent av tiden var den ute av frekvens.

Når forskerne så spilte av en slik telefonsamtale for en gruppe forsøkspersoner, kunne de registrere større aktivitet i hjernen, enn når samme personer lyttet til bedre lyd.

En annen grunn til at samtaler med passasjerer er mindre forstyrrende enn telefonsamtaler, kan selvsagt være at passasjerene holder munn når de ser at sjåføren trenger å konsentrere seg.

Powered by Labrador CMS