Annonse

«Perfekt storm» holdt på å avlive klimadebatten

Helt usedvanlige værforhold i Atlanterhavets kollisjon med det tropiske værsystemet El Niño skapte massive snøfall forrige vinter, og truet med å kvele klimadebatten.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Forrige vinters snømengder kom ubeleilig, vil enkelte si. Snøfallet begynte i København, mens verdens øyne hvilte på klimatoppmøtet.

Samtidig skapte lekket e-post tvil om klimaforskeres etikk. Det veltet ned snø som spark mot en sak som allerede lå nede.

Siden har klimaforskere hatt det travelt med å forklare at snøværet absolutt ikke betyr at den globale oppvarmingen var en feil spådom.

Og nå er det kommet en meteorologisk forklaring.

Den nordatlantiske svingning gikk amok

Forskerne har analysert 60 vintre og er kommet fram til at denne vinterens snømengder skyldes det amerikanerne kaller «a perfect storm». Uttrykket dekker såkalte «freak moments» hvor helt spesielle værsystemer kolliderer og skaper usedvanlige værforhold.

Denne gang skyldtes det at The North Atlantic Oscillation, eller Den nordatlantiske svingningen, hadde den laveste målingen man så langt har sett.

Den nordatlantiske svingningen er forskjellen mellom det permanente høytrykket på Azorerne og det permanente lavtrykket på Island.

Hvis forskjellen er stor, når det er et svært sterkt høytrykk ved Azorerne og et svært sterkt lavtrykk ved Island, betyr det at de sterke vinterstormene går høyt mot nord.

Hvis det er en liten forskjell mellom høytrykk og lavtrykk, går vinterstormene lenger sør og rammer Nord-Europa og det nordlige USA. Forrige vinter var det den minste målte forskjellen mellom høytrykk og lavtrykk.

Meteorologer kan ikke forutsi svingningene

Målingen var i minus 2,54. Til sammenligning var målingen i pluss 1,83 vinteren 2006/2007.

Danske forskere er blant de som har forsøkt å forutsi den nordatlantiske svingningen, men det er enda ikke mulig å si hvor store svingninger som kommer år for år. Derfor er det nokså vanskelig å forutsi vinterværet.

Samtidig brakte stillehavsstormen El Niño svært vått vær til samme breddegrader. Kollisjonen mellom de to værsystemene resulterte i massive snøfall over Nord-Europa og det nordlige USA.

– Snømengden er uavhengige av klimaendringene. Forrige vinter sendte en negativ nordatlantisk svingning kald luft inn over det østlige USA, noe som fikk nedbøren til å falle som snø.

– Samtidig brakte El Niño enda mer nedbør, som falt som enda mer snø, sier Richard Seager, som er klimaforsker ved Lamont-Doherty-instituttet på Columbia University. Han har hovedfokuset sitt på snøfallet over det østlige USA.

(Foto: NASA)

Vått Vinter-OL

Men mens det massive snøværet virket som et pussig paradoks hvis man sto begravet i snøfonner i København, så opplevde man det motsatte under nordligere himmelstrøk.

Canada og Grønland hadde en usedvanlig varm vinter fordi vinterstormene beveget seg sør for disse områdene.

Det kunne man blant annet konstatere i overføringene fra Vinter-OL, hvor kanadierne ble nødt til å transportere snø til Vancouver. Som Richard Seager sier, er oppfatningen av forrige vinter nokså avhengig av hvor man var.

– Hvis Fox News hadde hatt hovedkvarter på Grønland, hadde de nok fortalt en annen historie, sier Seager med henvisning til at TV-kanalen kjørte svært aggressivt på med spekulasjoner om avlysning av den globale oppvarmingen.

Referanse og lenker

Index for Den nordatlantiske svingning

Forskernes pressemelding

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no.
 

Powered by Labrador CMS