Rundt 30 prosent av befolkningen i Asia kan bli utsatt for skadelige temperaturer innen 2100, ifølge ny studie.

Sør-Asia kan bli delvis ulevelig innen 2100

Sør-Asia kan bli så fuktig og varmt at det innen 2100 vil være vanskelig å overleve der, med mindre den globale oppvarmingen dempes.

3.8 2017 04:00

Forskerne bak studien, som er publisert i Science Advances, advarer om «sommerhetebølger med temperaturer og luftfuktighet som overstiger hva mennesker kan overleve uten beskyttelse».

En femdel av verdens befolkning bor i Sør-Asia.

Forskningen er basert på to klimamodeller. Den ene tar utgangspunkt i et scenario der lite gjøres for å holde klimaendringer i sjakk. Den andre modellen baserer seg på at temperaturstigningen begrenses til godt under 2 grader, slik over 190 nasjoner forpliktet seg til i Parisavtalen.

Studien er den første i sitt slag som ikke bare ser på temperaturer, men også på prognoser for såkalt våtkuletemperatur. Den kombinerer varme, luftfuktighet og menneskekroppens evne til reagere ved å kjøle seg ned.

Overlevelsesterskelen for en slik prognose er satt til 35 grader celsius.

En av tre

Dersom lite eller ingenting gjøres for å bekjempe klimaendringene, spår forskerne at våtkuletemperaturen vil nærme seg denne overlevelsesterskelen i det meste av Sør-Asia før århundret er omme, og overstige den enkelte steder.

Rundt 30 prosent av befolkningen i regionen vil kunne bli utsatt for slike skadelige temperaturer, opp fra 0 prosent i dag, ifølge rapporten. De tett befolkede jordbruksregionene i Sør-Asia er mest utsatt.

– Dødelige hetebølger kan innen få tiår ramme regioner i India, Pakistan og Bangladesh, heter det i rapporten.

Håp

Forskerne påpeker imidlertid at modellene også gir grunn til håp. Dersom tiltak innføres for å dempe oppvarmingen i kommende tiår, vil andelen av befolkningen som utsettes for skadelige våtkuletemperaturer, øke fra 0 til bare drøyt 2 prosent, ifølge studien.

Temperaturene vil fortsatt kunne bli farlig høye – det vil si over 31 grader – men ikke så tett opp mot den dødelige grensen forskerne har satt.

– Disse alvorlige prognosene er noe vi håper vi vil kunne være i stand til å unngå gjennom skadebegrensningstiltak, sier studiens hovedforfatter, professor Elfatih Eltahirhe ved Massachusetts Institute of Technologi (MIT).

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse