Annonse

Klima X med 10 cm overvann

Norsk Teknisk Museum i Oslo åpnet dørene til utstillingen Klima X tirsdag morgen - snaut et døgn etter at Al Gore og FNs klimapanel mottok Nobels fredspris for arbeidet med klimautfordringene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Rajendra K. Pachauri og statsminister Jens Stoltenberg stod for åpningen av Klima X på Norsk Teknisk Museum. Pachauri representerer den ene av årets to fredsprisvinnere; FNs klimapanel. Foto: Norsk Teknisk Museum."




Hele utstillingsområdet på 400 kvadratmeter er dekket av 10 centimeter overvann, som er ment å illustrere effekten av økt havnivå. Det fikk også Rajendra K. Pachauri og Jens Stoltenberg merke da de åpnet utstillingen.

Designergummistøvler spesielt laget for anledningen står imidlertid klar til å ta deg tørrskodd gjennom de spektakulære effektene Klima X har å by på.

I tillegg til overvann på hele utstillingsflaten, vil de besøkende blant annet også oppleve regn (nedbør), vanndamp (skyer), luftstrømmer (vind) og vannstrømmer (havstrømmene).

- Det mest oppsiktsvekkende med Klima X er at man føler klimaendringene på kroppen. Man tar på seg støvler, vasser i vann, og er vitne til isen som smelter. De besøkende vil også finne mye faktabasert informasjon om klimaproblematikken her, sier kommunikasjonssjef Kathrine Daniloff.

- Påvirke til klimavennlig handling

På utstillingen kan du også reise med fjernstyrte båter for å besøke klimavitner blant annet i Kina, på Grønland, i USA og Nepal.

- Klima X er en av våre største satsinger noen gang. Vi tar i bruk vår unike arena for å bidra til kunnskap om klima. Målet er å påvirke til klimavennlig handling på alle nivåer, forteller prosjektleder Dag Andreassen.

Ifølge Norsk Teknisk Museum ventes det over 350 000 besøkende til Klima X, som også tilbyr elever fra grunn- og videregående skole et eget undervisningsopplegg. Utstillingen skal stå i to år.

Klima X bringer fakta om det som skjer med klimaet, forskningen bak denne kunnskapen og ikke minst hvordan våre valg av politiske løsninger, teknologi og forbrukeratferd kan motvirke den negative effekten, heter det i en pressemelding fra museet.

Enda verre?

Fredsprisvinnerne ser ikke bort fra at klimaendringene i fremtiden kan bli verre enn det forskerne i klimapanelet til nå har forutsagt, meldte NTB i forkant av utdelingen:

- Jeg er ikke vitenskapsmann, men i de 40 årene jeg har fulgt med har det dannet seg et klart mønster, og det er at klimaendringene er blitt verre enn det forskerne har forutsagt tidligere.

Det sa Gore på en pressekonferanse søndag, sammen med Rajendra Pachauri, som representerer den andre vinneren - altså FNs klimapanel.

Ifølge NTB uttalte Pachauri at det er vanskelig å si om klimaendringene vil bli verre enn det de siste analysene til FNs klimapanel tilsier:

- Det er fortsatt hull i analysene som etter hvert blir fylt, og det er regioner der virkningen av klimaendringene ennå ikke er fullt ut beregnet, men nye fakta i hver ny rapport fra klimapanelet bidrar til å underbygge alvoret. Min personlige mening er at framtiden er dyster.

Powered by Labrador CMS