USAs president Donald Trump har tatt enda et skritt for å styrke kullindustrien i landet.

Trump signerer ordre om å avvikle klimaplan

USAs president Donald Trump har signert en presidentordre om å avvikle Obamas Clean Power Plan. Men å virkelig fjerne planen kommer trolig ikke til å bli lett, mener Guri Bang i Cicero.

28.3 2017 21:52

Obama-administrasjonens Clean Power Plan hadde som mål å kutte klimautslippene fra den amerikanske kraftsektoren med over 30 prosent innen 2030.

Men kullindustrien har naturlig nok ikke vært særlig begeistret for planen. Trump har lenge lovet å gjøre alt han kan for å redde kullarbeidernes jobber, skriver Washington Post.  

Og nå har han altså signert en presidentordre om å avvikle Clean Power Plan.

– Ved å fjerne Clean Power Plan tar Trump-administrasjonen bort det politiske presset for å påskynde en overgang fra kull til gass og fornybar i kraftsektoren, en utvikling som har vært dominerende i markedet de siste årene, skriver Guri Bang, forskningsleder Cicero, i en pressemelding.

Kan svekke Paris-avtalen

Trumps utfall mot klimaplanen kommer i kjølvannet av flere endringer for å gjøre det lettere for USAs kullindustri, for eksempel ved å fjerne regler som forbyr selskapene å forurense vassdrag.

– Fjerning av Clean Power Plan er et av mange grep som Trump-administrasjonen nå tar som svekker USAs mulighet og vilje til å oppfylle løftene som landet ga i Paris-avtalen, skriver Bang.

– Konsekvensen vil bli at effektiviteten i Paris-avtalen blir svekket når verdens nest største utslipper ikke bidrar i det internasjonale arbeidet for å kutte utslippene.

Komplisert prosess

Trump har flere ganger stilt spørsmål ved om det i det hele tatt skjer noen klimaendringer, skriver Washington Post.

Men den nye presidenten må nok belage seg på at Clean Power Plan ikke kommer til å forsvinne på et blunk.

Å kvitte seg med arven fra Obama-administrasjonen kan bli en lang og slitsom prosess, og kanskje ende med kamp i retten, skriver den amerikanske avisa.

Også Bang fra Cicero mener at det kan bli en komplisert og langvarig byråkratisk prosess som kan vare i flere år.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse