Klimaskifte på Saturn

Saturn, som lenge har vært ett av universets mest forblåste steder, er inne i et dramatisk klimaskifte. Vindene i beltet rundt planetens ekvator slakker stadig av på farten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For rundt 20 år siden viste bilder av de særpregede skyene i denne regionen en strøm av gass som beveget seg med en fart på rundt 1 700 kilometer i timen. I dag er vindhastigheten sunket til om lag 1 100 kilometer i timer, ifølge amerikanske astronomer.

Observasjonene kan være viktige for vår forståelse av hvordan værsystemene fungerer på de såkalte gassgigantene, de gåtefulle kjempene i utkanten av vårt solsystem. Ved siden av Saturn hører Jupiter, Neptun og Uranus til denne gruppen.

Saturn er nesten like stor som Jupiter, og begge planetene har sterke gasstrømmer rundt ekvator, men der stanser også likheten. For gasstrømmene på Jupiter holder en langt mer jevn hastighet enn strømmene på Saturn.

En av årsakene til dette kan være Saturns berømte ringer, som i lange perioder stenger sollyset ute fra store deler av planetens overflate. Når solen først slipper igjennom, blir skiftet i værforhold desto mer dramatisk, sier fagfolk i USAs romadministrasjon NASA.

(NTB)

Powered by Labrador CMS