Norske forskere i klimapanelet
Norge har levert viktige bidrag til rapporten om klimaforståelse fra FNs klimapanel. Eystein Jansen ved Bjerknessenteret er for eksempel en av de ledende forfatterne av rapporten.
I dag offentliggjøres et mye omdiskutert Summary for policymakers av FNs klimapanel.
Dette er et sammendrag av den kommende vitenskapelige delrapporten om klimaforståelse, kalt Climate Change 2007: The Physical Science Basis.
Blant annet er det fem norske hovedforfattere med på den vitenskapelige rapporten, hvorav den ene i tillegg har en koordinerende rolle for ett av de 11 kapitlene.
Bjerknessenteret i Bergen er dessuten én av fire institusjoner i Europa (eneste i Norden) som har levert modellkjøringer som ligger til grunn for framtidsberegningene i IPCC rapporten. Dette er kjøringer fra Bergen Climate Model.
Mange forfattere
Det er mange forfattere involvert i prosessen bak en så stor rapport.
“Coordinating lead authors”, eller koordinerende hovedforfattere, og “lead authors”, eller hovedforfattere, har vært med å skrive selve rapporten og deltatt i FN panelets arbeidsgruppe (WG1).
Contributing authors, eller medforfatterne, har ikke deltatt i dette, men har gitt mindre bidrag på områder hvor de har spesiell kompetanse.
I tillegg kommer flere norske forskere som har sendt inn kommentarer til klimarapporten. Foreløpig foreligger det ingen oversikt over disse.
Hovedforfattere:
Eystein Jansen, professor og direktør ved Bjerknessenteret i Bergen, har vært én av to koordinerende hovedforfattere på rapportens kapittel seks om paleoklima.
Han har også vært medforfatter på Summary for policymakers, og med på de nylig avsluttede forhandlingene bak dette dokumentet i Paris.
Terje Berntsen, forsker ved Center for International Climate and Environmental Research (CICERO) ved Universitetet i Oslo, er hovedforfatter på kapittel to om atmosfærekjemi.
Han har også vært hovedforfatter på Summary for policymakers.
Christoph Heinze, forsker ved Bjerknessenteret, har vært hovedforfatter på kapittel sju Couplings between changes in the climate system and biogeochemistry.
Han har fokusert spesielt på tilbakekoblingsprosesser mellom den marine karbonsyklusen og klimaendringer, samt forsuringen av havet.
Cecilie Mauritzen, direktør for klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt i Oslo, har vært hovedforfatter på kapittel én om oseanografi.
Gunnar Myhre, også forsker ved CICERO, har vært hovedforfatter på kapittel to om atmosfærekjemi.
Medforfattere:
Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt har bidratt til kapittel én og fire om permafrost.
Jon Ove Hagen ved Universitetet i Oslo har bidratt til kapittel fire om glasiologi.
Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt har bidratt til kapittel 11 om meteorologi og tidsserier.
Inger Hansen-Bauer ved Meteorologisk institutt har bidratt til kapittel 11 om meteorologi og tidsserier.
Helge Drange ved Bjernjessenteret har bidratt til kapittel åtte om oseanografi og Golfstrømmen.
Trond Dokken ved Bjerknessenteret har bidratt til kapittel seks om paleoklima.
Øyvind Lie ved Bjerknessenteret har bidratt til kapittel seks om paleoklima
Øyvind Paasche ved Bjernessenteret har bidratt til kapittel seks om paleoklima.