Antarktiske isbreer krymper

Det første omfattende studiet av isen på den antarktiske halvøy viser at de fleste isbreene er på retrett.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fra British Antarctic Survey og US Geological Survey har gjennomført tidenes største undersøkelse av isen på den Antarktiske halvøy. De har studert flyfoto fra åra mellom 1940 og 2001, og sammenlignet satellittbilder fra 1960-åra og fram til i dag.

Trenden er klar. 87 prosent av de 244 isbreene på halvøya er på retrett. Bare 32 breer blir større, og økningen i hver av dem er generelt liten i forhold til reduksjonen av andre breer.

Mønsteret stemmer i store trekk overens med de stigende i lufttemperaturene i området, men den milde lufta kan ikke være hele forklaringa, mener forskerne.

Stor forandring

Klimaforskere har lenge vært interessert i den antarktiske halvøy. Der har nemlig temperaturen steget med omtrent to grader siden 1950-tallet, altså mellom fem og ti ganger så fort som gjennomsnittet på kloden.

Mange har ment at isbreene der oppe er i ferd med å trekke seg tilbake, men ingen har hatt sikre resultater før nå. Den nye rapporten baserer seg på 22 000 registreringer av forandring over femårsintervaller, og danner et bilde av utviklinga på halvøya de siste 61 åra.

Ønsker vi å vite nøyaktig hvor tykk isen i polområdene er, må vi kjenne høyden på isen. Det er bare en av anvendelsene som GOCEs tyngdefeltsmålinger kan brukes til.

Resultatet tyder på at stadig flere breer har begynt å krympe med tida. Mellom 1945 og 1954 var 62 prosent av isbreene på frammarsj. På 1950-tallet begynte isen på nordspissen å svinne, og etter hvert spredte tendensen seg sørover. I perioden mellom 2000 og 2004 var 75 prosent av breene på retrett.

Flere faktorer

Det kan se ut som om endringer i klimaet kan ha noe av skylda for at isbreene skrumper inn på den antarktiske halvøya. Fenomenet sammenfaller nemlig med en dramatisk økning i temperaturen i området. Likevel mener forskerne at forklaringa er mer komplisert.

Etter beregningene burde for eksempel alle breene være på retrett, mens det i virkeligheten viser seg at en fjerdedel er på forsiktig frammarsj. I tillegg var det et markert opphold i krympinga av isbreene mellom 1985 og 1994. Det finnes ingen tilsvarende avkjøling av lufta som kan forklare dette.

- Vi har sett temmelig nøye på flere variabler, men vi har ikke klart å lage en modell som kan forklare forandringene, sier David Vaughan fra British Antarctic Survey.

Referanse:

A. J. Cook, A. J. Fox, D. G. Vaughan & J. G. Ferrigno, Retreating Glacier Fronts on the Antarctic Peninsula over the Past Half-Century, Science, vol 308, 22. april 2005, s 541-544.

Powered by Labrador CMS