Annonse

Alvorlige feil i klimamodell

En av verdens mest sofistikerte klimamodeller har en alvorlig feil og må startes på nytt - på hjemmedataene til 200 000 frivillige. Modellen viser en alt for rask oppvarming.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Programmeringstabben har skapt problemer for prosjektet climateprediction.net.

Prosjektet er kjent for å ha enorm datakapasitet, takket være et nettverk av frivillige som låner bort litt av regnekraften i sine private datamaskiner.

Krasjet

Modellen det er snakk om skulle ha kjørt ferdig i mai, men nå må den startes på nytt hos de rundt 200 000 privatpersonene, og resultatene blir forsinket.

Feilen ble oppdaget fordi deltagerne som nærmet seg slutten på kjøringen av modellen, opplevde at den krasjet.

Climateprediction.net er et prosjekt som startet opp i 2003. Det opprinnelige målet for prosjektet var å undersøke og redusere usikkerheten i klimamodeller, og gjøre klimamodelleringen til en mer presis virksomhet.

Mye datakraft

Det er først og fremst forskere ved Oxford University i England som står bak. Forskningsprogrammet har mer regnekraft og har generert mer data enn noe annet program for klimamodellering.

I november 2005 hadde modellene som ble kjørt på dette nettverket av hjemmemaskiner simulert til sammen seks millioner modellår med klimaendringer.

De første resultatene av eksperimentet ble publisert i Nature i januar 2005, og rapporterte om en mulighet for mye mer ekstrem global oppvarming enn andre modeller hadde vist.

I samarbeid med BBC

En studie som inkluderte 90 000 private datamaskiner konkluderte med at en dobling av CO2-nivået, i forhold til preindustrielt nivå, ville føre til en oppvarming på alt fra 2 til 11 grader celsius.

Så langt er det ikke kommet frem noe som tyder på at dagens feil også har hatt innvirkning på de tidligere resultatene.

I februar 2006 startet nemlig climateprediction.net opp et nytt prosjekt i samarbeid med BBC Four TV. Det fikk navnet BBC Climate Change Experiment.

Bedre modell?

Modellen skulle være mer realistisk enn tidligere fordi den simulerte havet skikkelig for første gang. Den har kjørt to simuleringer: Én kontrollsimulering av tidligere klima, fra 1920 til 2000, og én prognose for klimaendringer fra 2000 til 2080.

Det er helt vanlig prosedyre å sjekke om klimamodeller faktisk gjør en god simulering av klimaets utvikling ved å kjøre simuleringer av fortidens klima. Dette blir så sammenligne dette med informasjonen vi har om det faktiske klimaet i tidligere tider, fra utendørs observasjoner.

BBC ga prosjektet mye publisitet. Resultatet skulle presenteres som en del av BBCs serie “Climate Chaos” i mai, men blir nå forsinket med minst to måneder.

Viste høy oppvarming

Ekspertene burde kanskje ant ugler i mosen fordi modellen viste en mye kraftigere global oppvarming enn de forventet.

Feilen ble imidlertid ikke oppdaget før brukere som nærmet seg slutten av kjøringen merket at modellen krasjet når den kom til 2013.

Forskerne har funnet ut at feilen var modellens representasjon av sulfataerosoler i atmosfæren. Dette er ørsmå partikler som blokkerer noe av sollyset, og dermed har en avkjølende effekt som kalles “global dimming”.

Tar ikke med avkjølende effekt

Utslippene av aerosoler økte jevnt på 1900-tallet, men man regner med at de vil falle eller jevne seg ut i fremtiden. En programmeringsfeil i modellen gjorde at aerosoldataene begynte mye senere enn i 1920, slik de skulle.

Når datamaskinene kom til 2013, hadde de ikke noe aerosoldata igjen.

Dataene som er generert av modellen gir dermed et bilde av verden uten å ta med effekten av global dimming. Forskerne prøver nå så godt de kan å overbevise de 200 000 frivillige deltagerne om at deres bidrag ikke har vært forgjeves.

Ikke forgjeves?

- Å kjøre en klimamodell uten global dimming er akkurat den typen ting vi ville gjøre i et modelleringssenter, sier Myles Allan, som leder prosjektet, til BBC.

Han mener dataene som er generert er verdifulle og kan brukes til å bestemme hvor mye global dimming har bidratt til temperaturendringene på 1900-tallet.

Enkelte deltagere uttrykker nå sin frustrasjon på prosjektets hjemmesider, mens andre oppmutrer forskerne til å fortsette arbeidet.

I kjent britisk, sarkastisk stil kommenterer avisa The Inquirer at med 200 000 datamaskiner i full gang i to måneder, har prosjektet så langt bidratt mer til global oppvarming enn til vitenskapelig kunnskap.

Lenker:

Prosjektets hjemmeside: Climateprediction.net
BBC: Climate change
The Inquirer: BBC climate change experiment cocked
Nature: Computer glitch hits climate prediction project
BBC: Error strikes “BBC climate modell”

Powered by Labrador CMS