En mann bærer et barn med et håndkle på hodet som varmebeskyttelse i Jammu i India.
(Foto: Channi Anand, AP, NTB)
EU-forskere: Tolv måneder på rad med rekordhøye globale temperaturer
Mai 2024 var den varmeste maimåneden som noen gang er registrert globalt. Det er tolvte måned på rad at en slik rekord blir satt, ifølge EU-forskere.
– Det er sjokkerende, men ikke overraskende, at vi har nådd denne tolvmånedersrekken. Selv om rekken til slutt vil bli brutt, kommer klimaendringene til å vedvare, og det er ingen tegn på at trenden vil snu, sier Carlo Buontempo, som leder EUs klimaovervåkingstjeneste C3S.
Gjennomsnittstemperaturene på jorden i mai var 0,65 grader høyere enn gjennomsnittstemperaturen for mai måned i årene 1991–2020, ifølge forskernes beregninger. Det er tolvte måned på rad at en tilsvarende temperaturrekord blir satt for sin respektive måned.
– Denne rekken av varmeste måneder vil bli husket som relativt kalde, men hvis vi klarer å stabilisere forekomsten av klimagasser i atmosfæren i nær framtid, kan vi kanskje komme tilbake til disse «kalde» temperaturene innen slutten av århundret, sier Buontempo.
– Enestående
De tolv månedene med rekordhøye globale temperaturer bekreftes samtidig som Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) og Storbritannias meteorologiske institutt publiserer sine prognoser for årene som kommer.
I WMO-rapporten, som omhandler årene 2024-2028, kommer det fram at det er sannsynlig at minst ett av de neste fem årene vil være det varmeste noensinne registrert – og slå 2023.
– Vi lever i en enestående tid, men vi har også en enestående mulighet til å overvåke klimaet, og dette kan bidra til å legge et informasjonsgrunnlag for handlingene våre, sier Buontempo.
I tillegg til den gradvise globale oppvarmingen har trolig værfenomenet El Niño bidratt til å løfte temperaturene det siste året. El Niño var imidlertid over i april, ifølge australske eksperter.
En del forskere tror kutt i avkjølende skipsforurensning har gitt temperaturene et ekstra løft ved å «avdekke» underliggende oppvarming. Men det er uklart hvor sterk denne effekten er.
Etterlyser raske tiltak
FNs generalsekretær António Guterres ber verden om raske tiltak for å stanse klimaendringene.
– Vi spiller russisk rulett med planeten vår, sa han i en tale på verdens miljødag onsdag.
– Vi trenger en avkjøring fra motorveien til klimahelvete, la han til.
FN-sjefen talte på engelsk og brukte uttrykket «highway to climate hell», slik han også har gjort tidligere.
– Den gode nyheten er at vi kontrollerer rattet, sa Guterres, som uttrykte håp om at det fortsatt er mulig å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.
– Vi er meteoren
Guterres sammenlignet menneskeheten med asteroiden som traff jorda og utryddet dinosaurene for 66 millioner år siden.
– Når det gjelder klimaet, så er ikke vi dinosaurene. Vi er meteoren. Vi er ikke bare i fare. Vi er faren, sa Guterres.
Han kom med skarp kritikk av selskaper som produserer kull, olje og gass. Guterres oppfordret alle land i verden til å forby reklame for fossilselskaper, som han også mener må skattlegges hardere.
Forbrenning av kull, olje og gass fører til store utslipp av klimagassen CO2.
Tangerte norgesrekord
På verdensbasis var snittemperaturen i mai den høyeste som noen gang er registrert for denne måneden, ifølge C3S. EU-forskerne skal presentere mer detaljerte funn torsdag.
I elleve måneder på rad har den globale temperaturen ligget minst 1,5 grader høyere enn i førindustriell tid. Skulle denne situasjonen vedvare over flere år, vil det såkalte 1,5-gradersmålet være slått.
I Norge ble mai-varmerekorden fra 2018 tangert forrige måned.
– Mai i 2018 satte ekstreme rekorder. Bare seks år etter ser vi lignende temperaturer, sa klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt i helgen.
– Det blir varmere i verden, og Norge er ikke et unntak. Med varmen kommer også styrtregnet, og det kommer vi til å få mer av i fremtiden.
Blant de norske værstasjonene som satte ny mai-rekord, var det flere som har målt temperaturer i over hundre år.