Russiske soldater under en militærøvelse i Sibir i februar. På grunn av Russlands krig mot Ukraina har klimaforskning i Sibir stoppet opp.

Viktig klimaforskning i Sibir har stanset på grunn av krigen

Et internasjonalt forskningsprosjekt med å kartlegge stabiliteten til den sibirske tundraen, står i fare på grunn av Russlands invasjon av Ukraina.

Permafrosten under 60 prosent av den russiske territoriet er beregnet til å holde på dobbelt så mye klimagasser som hele jordens atmosfære. Stabiliteten til de frosne områdene er avgjørende for å holde den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Dersom CO2-fra bakken i Sibir slippes ut vil FNs internasjonale klimamål bli et fjernt mål.

Frykter oppløsning

Forskere fra Northumbria University i Newcastle i Storbritannia, som sammen med russiske kolleger i flere tiår har forsket på steinformasjoner i Sibir, frykter nå at hele samarbeidet kan gå i oppløsning på grunn av krigen med Ukraina.

Forskerne studerer når det sist var en temperaturøkning så høy at permafrosten tinte og hvor høyt temperaturen steg i disse periodene.

Forskere frykter at et storstilt opptining av permafrosten med store utslipp av CO2, vil akselerere den ytterligere tineprosessen og frigjøre enda større utslipp av karbongasser til atmosfæren. Det er opplysninger fra et slikt vippepunkt som forskere savner for å kunne lage pålitelige klimamodeller.

– Katastrofe

Lederen av forskningsprosjektet, Sebastian Breitenbach, sier at utviklingen i Ukraina er en katastrofe både folket i Ukraina, men også for den globale klimaforskningen.

Sanksjonene som er lagt på Russland innebærer at det nå kan lang tid før det internasjonale teamet av forskere kan vende tilbake til Sibir og fortsette arbeidet med å lage den omfattende kartleggingen prosjektet skal gjøre.

– Mange land har allerede stanset forskningsprosjekter og samarbeid. Vi frykter at vårt langvarige samarbeid og kunnskapsutveksling nå kan være i spill, sier Breitenbach.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS