Norske isbreer borte om 100 år?
Norske klimaforskere mener 1 600 norske isbreer kan smelte helt bort i løpet av de neste 100 årene.
Dersom klimaprognosene slår til, vil det bare være 28 isbreer igjen i landet om 100 år.
Det er i alle fall konklusjonen i en artikkel i den siste utgaven av det populærvitenskapelige norske tidsskriftet Cicerone, som gis ut av Cicero, Senter for klimaforskning i Oslo.
Nye utregninger
Det er nye utregninger fra forskningsprogrammet RegClim som skisserer opp de dystre fremtidsutsiktene for landets isbreer.
Forskerne i prosjektet har utviklet en ny metode for å se på den langsiktige utviklingen, rapporterer Forskningsrådet i en internasjonal pressemelding.
Ifølge utregningene skal gjennomsnittstemperaturen om sommeren stige med 2,3 grader celsius.
Med utgangspunkt i dette har forskere ved Bjerknessenteret i Bergen beregnet konsekvensene for breene her til lands.
- Mer dramatisk
- Det er mer dramatisk enn vi hadde ventet, sier professor Atle Nesje ifølge en internasjonal pressemelding sendt ut fra Forskningsrådet, som for øvrig omtaler Cicerone som “the Norwegian journal for climate research”.
1 600 isbreer utgjør 98 prosent av det totale antallet breer i landet, og inkluderer alle isbreer mindre enn åtte kvadratkilometer, skriver forskerne i artikkelen.
Dersom man ser på det totale volumet av isbreer blir tallene litt annerledes. Totalvolumet vil krympe med omtrent en tredjedel, rapporterer forskerne.
Av de 34 største isbreene vil 11 forsvinne helt, har de beregnet.
Mindre vannføring
- For mellom 6 000 og 8 000 år siden var gjennomsnittstemperaturen 1,5 til 2 grader celsius høyere enn i dag. I løpet av denne perioden smeltet alle isbreene i Norge helt, sier Nesje i pressemeldingen.
Han mener det første vi vil legge merke til er vannføringen i elvene.
Etter at snøen har smeltet om våren er det isbreene som bidrar til en jevn vannføring i norske elver, i tillegg til nedbøren.
Turismen skadelidende?
Nesje mener at turismen vil bli skadelidende dersom norske fosser blir mindre i tørre perioder. Han mener også forsvinnende breer og mindre vann i elvene kan gå ut over jordbruket.
En jevn vannføring er også nødvendig for å opprettholde et stabilt miljø i fjordene, mener han.
- De fleste av dagens isbreer har eksistert i mellom 4 000 og 6 000 år. Økosystemet i elver og fjorder har utviklet seg over en lang periode og er følsomme. Vi vil oppleve at mange arter vil dø ut, og nye vil utvikle seg, sier Nesje.
“Uten tvil menneskeskapt”
Han mener at vi må planlegge nå, og at klimaendringer med slike dramatiske konsekvenser “uten tvil er menneskeskapte”, rapporterer Forskningsrådet i pressemeldingen.
Han mener også at det er for sent å stoppe temperaturendringene som vil komme om 100 år.
Pressemeldingen opplyser ikke om de nye resultatene er publisert i et fagfellevurdert tidsskrift.
Oppdatering fredag 7. april 11:00: Forskningsrådet har nå trukket tilbake den internasjonale pressemeldingen det refereres til i artikkelen. Oppdatering fredag 7. april 13:00: Forskningsrådet har nå lagt ut en ny versjon av den internasjonale pressemeldingen, følg lenken under.
Lenker:
Pressemelding fra Forskningsrådet: Norwegian glaciers could melt completely
Tidsskriftet: Cicerone
På høyden (UiB): Isbreene kan smelte helt bort