Ikke flere orkaner enn før

Orkaner kommer i bølger. De mange orkanene de siste årene er dermed bare en del av et naturlig fenomen, viser nye klimaundersøkelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Orkanen Isabel som traff USAs østkyst sist uke, var den 15. siden 1990. Dette har fått media, forskere og vanlige folk til å lure på om det er i ferd med å bli flere av dem, og om vi står overfor en eller annen form for “naturens hevn” - en reaksjon på menneskets påvirkning av jordas klima?

Det meste er som før

Et par nye historiske studier av orkaner de siste århundrene, synes nå å gjøre denne programatiske reaksjonen til skamme: Forskere ved National Hurricane Centre i Florida og ved Universitetet i Hawaii, konkluderer begge med at det meste er som før: det er ikke flere orkaner i våre dager enn tidligere, men orkaner kommer i bølger, og vi er på vei inn i en slik nå. Det er New Scientist som melder dette.

Forskeren Chris Landsea ved NHC i Florida kombinerte analyse av historiske data med datamodeller og moderne målemetoder, og konkluderte med at det ikke finnes noen økende trend, men snarere at orkaner kommer og går i perioder som varer noen få tiår.

På vei inn i syklus

Det var den gode nyheten. Den dårlige nyheten er at vi er på vei inn i en slik toppsyklus akkurat nå. Folk som bor ved kysten, i hvert fall ved Nord-Amerikas østkyst, bør være forberedt på hardere tider.

"1886 var et stormfullt år."

Etter en systematisk gjennomgang av historiske nedtegninger som skipslogger, dagbøker, aviser, blader, brev og offentelige dokumenter, samt fysiske bevis som gamle storm- og flommerker, måtte Landsea gjøre mer enn 5 000 endringer i den eksisterende databasen for orkaner, bare for årene 1851 til 1910.

De nye dataene viser den allerede omtalte syklisitet, og avslører at det var stille i årene fra 1850 til midt på 1860-tallet. Resten av det 19. århundret var imidlertid herjet av storm, med et toppår i 1886, da hele sju orkaner traff kysten.

1930-, 1940- og 1950-årene var også travle orkanår, sier Landsea.

Powered by Labrador CMS