Annonse

Forskere finner opp klimavennlig ris: – Akkurat det vi trenger

Svenske forskere har utviklet en ny type ris som slipper ut opptil 70 prosent mindre metan. Dansk professor mener det kan gjøres med andre matplanter også.

Ny forskning viser at fremtidens ris kan bli miljøvennlig. Men det krever også engasjement fra politikerne.
Publisert

Landbruket står for 35 prosent av alle menneskeskapte klimagassutslipp, ifølge tidligere forskning.

Men nå har svenske forskere utviklet en ny type ris som slipper ut opptil 70 prosent mindre metan under dyrkingen.

– Forskerne har hatt som mål å redusere metanutslippene fra risåkre, som er store. Metan er en kraftig klimagass, sier Henrik Brinch-Pedersen, som er professor og seksjonsleder ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i Danmark.

Han har lest den svenske studien og mener den er «elegant».

– Den viser på en utmerket måte at planteforedling er et ganske seriøst klimaverktøy, sier han.

Planteforedling er en prosess der man bevisst utvikler nye plantesorter med bestemte egenskaper fra eksisterende planter. Det er det de svenske forskerne har gjort.

– Studien viser at det er mulig å redusere metanutslippene og bevare størrelsen på avlingen, sier Anna Schnürer, mikrobiolog ved Sveriges lantbruksuniversitet og hovedforsker bak studien.

– Og vi kan gjøre det ved hjelp av tradisjonelle foredlingsmetoder, uten genmodifisering, hvis vi vet hva vi er ute etter.

Metan er verre enn CO2

Selv om CO2 er den drivhusgassen det slippes ut mest av på verdensbasis, binder metan varme langt mer effektivt.

Ifølge den svenske studien står risdyrking for rundt 12 prosent av de globale metanutslippene. Hvis vi kan få ned dette tallet, vil det utgjøre en betydelig forskjell.

Risplantens røtter (og andre planterøtter) frigjør organiske stoffer som «mater» mikrobene i jordsmonnet. Mikrobene hjelper i sin tur planten med å vokse ved å frigjøre næringsstoffer som plantene tar opp.

Metanet som slippes ut, kommer fra denne prosessen.

Jordsmonnet er avgjørende

Det ekspertene ikke har visst, er hvilke kjemiske forbindelser som bestemmer hvor mye metan plantene slipper ut. De svenske forskerne har nå klart å finne ut av dette.

Dette gjorde de ved å sammenligne to rissorter – en med lave og en med gjennomsnittlige metanutslipp.

De fant tre kjemikalier – fumarat, oksantel og etanol – som spiller en ulik rolle. Det er litt teknisk, men i korte trekk kan det forklares slik:

For det første oppdaget de en sammenheng mellom mengden fumarat og mengden metanfrigjørende mikroorganismer.

De oppdaget også at bruk av kjemikaliet oksantel var effektivt for å redusere metanutslippene.

Men det å tilsette etanol i jorden rundt risplantene reduserte metanutslippene.

De tre kjemikaliene fumarat, oksantel og etanol spiller en rolle i metanutslippene fra risplanter.

Forskerne gikk deretter i gang med å krysse en risvariant med høyt utbytte med en variant med lavt metanutslipp, som fra naturens side hadde lite fumarat og mye etanol.

Rissorten ble dyrket på åkrer i Kina, og resultatet var 70 prosent lavere metanutslipp i gjennomsnitt, samtidig som utbyttet var relativt høyt.

– Det er som å løse et puslespill, sier studiens hovedforfatter Anna Schnürer i en pressemelding.

Dansk forsker er begeistret

– Akkurat det som trengs, sier professor Henrik Brinch-Pedersen om svenskenes funn.

Han er ikke overrasket over at matplanter er viktige klimaredskaper, men han er imponert over hvordan forskerteamet påviser en tydelig og signifikant effekt. Han er også imponert over at man kan påvirke mikrobiomet – jordsmonnet – rundt planten for å dempe utslippene, uten at det går på bekostning av avlingene, understreker han.

Samtidig understreker han at dette ikke er ris som bare har blitt dyrket i et laboratorium, men at forskerne har vært ute på rismarker i ulike deler av Kina for å teste den.

– Det er veldig, veldig elegant, sier professoren.

Forskerne dyrket en ny rissort på åkre i Kina som viste seg å slippe ut mindre metan. Bildet viser en risåker i Malaysia.

Kan brukes på andre avlinger

De svenske forskerne jobber nå med å registrere den nye klimavennlige rissorten i Kina i håp om at den kan tas i bruk av kinesiske bønder. De samarbeider også med gjødselselskaper for å undersøke om oksantel kan tilsettes i gjødsel.

Henrik Brinch-Pedersen mener det er «helt realistisk» at den nye risen etter hvert kan bli tatt i bruk.

Han mener det er potensial for andre planter også. Det pågår for tiden forskningsprosjekter for å undersøke muligheten for at andre planter, og ikke minst mikrobiomet rundt dem, kan brukes som klimaverktøy.

De svenske forskerne understreker imidlertid at hvis forskningen deres skal resultere i mer klimavennlige risåkre, må myndighetene gripe inn.

– Det er én ting å avle frem miljøvennlige rissorter, men det er avgjørende å få dem ut på markedet og få bøndene til å akseptere dem, sier Anna Schnürer.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Molecular Plant.

Referanse:

Yunkai Jin mfl.: Reducing methane emissions by developing low-fumarate high-ethanol eco-friendly rice. Molecular Plant, 2025. DOI: 10.1016/j.molp.2025.01.008 (Sammendrag på engelsk)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

LES OGSÅ

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS